2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Lassan bekerítik a szakadárokat Donyecknél

Lassan bekeríti az ukrán hadsereg az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött Donyecket. Luganszkban humanitárius katasztrófa fenyeget, a közel félmillió lakosú településen egy hete nincs áram, az üzletek pedig bezártak.

Óvóhelyként használják a pincéket a kelet-ukrajnai Donyeck lakói. A helyiek az ukrán hadsereg és az oroszbarát szakadárok összecsapásai elől keresnek menedéket. „Mindannyian azt szeretnénk, ha vége lenne már ennek. De sajnos nem mi vagyunk azok, akik a döntéseket hozzák” – fogalmazott egy helybéli.

Donyeck önkormányzatának szóvivője szerint péntek éjszaka harminc háztömböt lőtt az ukrán hadsereg, a támadás halálos áldozatot is követelt. „Szörnyű dolgok történnek. Ha úgy tekintetek ránk mint Ukrajnára, akkor miért teszitek ezt velünk? Ha idegeneknek tekintetek minket, akkor pedig menjetek innen!” – mondta a város egyik lakója.

Az ukrán hadsereg elkezdte bekeríteni Donyecket. Szakértők szerint az egymilliós várost nem merik megrohamozni, ezért elhúzódó harcok várhatók. „Tovább harcolunk. Egy dolog van, amit hiányolok, ez pedig az egységeink közötti jobb együttműködés és kommunikáció” – mondta egy ukrán katona.

Egy másik kelet-ukrajnai városban, Luganszkban egy hete nincs áram, az üzletek bezártak, a város egyes részeit folyamatosan bombázzák.

Az ukrán hadsereg offenzívája áprilisban kezdődött a szakadárok ellen, akik részben helyiek, részben Oroszországból érkezett fegyveresek. A harcokban 1500-an meghaltak, köztük sok civil, százezrek pedig elmenekültek Oroszországba, illetve Ukrajna más területeire.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!