2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

Lampedusán mindennapossá vált a migránshajók kikötése

A dél-olaszországi Lampedusán év eleje óta alig volt nap migránsokkal teli hajók érkezése nélkül, a szigeten csütörtökön is nyolcvannyolcan kötöttek ki - közölte a sziget kikötő-kapitánysága.

  • Lampedusán mindennapossá vált a migránshajók kikötése

Néhány óra leforgása alatt két hajónak sietett a segítségére az olasz pénzügyőrség, és bekísérte őket Lampedusa kikötőjébe.

Az első, 22 fős csoport kisebb csónakon kelt át Tunéziából, és az olasz partoktól nyolc mérföldre kerültek bajba. Egy másik, kisebb hajón 66-an utaztak, nekik is a nyílt tengeren kellett segíteni: a csoportban majdnem kizárólag tunéziai állampolgárok voltak, akik gazdasági bevándorlónak számítanak.

A bevált gyakorlat szerint az érkezőket a Favaloro mólón gyors egészségügyi ellenőrzésnek vetették alá, majd a sziget migránstáborában helyezték el őket. A kétszázötven fős táborban jelenleg 333-an vannak.

Szerdán jelentették be, hogy Lampedusán elfogytak a koronavírus teszteléséhez szükséges eszközök, ezért leállították az érkező bevándorlók ellenőrzését.

Nicola Molteni, a kormánypárt Liga belügyi államtitkára korábban "aggasztó és vészjelző" helyzetről beszélt, hangsúlyozva, hogy Lampedusán januárban már több mint kétezren kötöttek ki, s ez a múlt év első hónapjában mért szám kétszerese.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) adatai szerint tavaly a tengeren keresztül mintegy 66 ezren érkeztek Olaszországba, és közel 1200-an vesztek vízbe. Az olasz belügyminisztérium adatai szerint tavaly több mint 67 ezren kötöttek ki. Az év eleje óta több mint 2100-an, a tavalyi év ugyanazon időszakában mért 871-hez képest.

Az érkezések számának emelkedését a migrációs hullám felerősödése mellett a rendkívül kedvező időjárás is magyarázza.

Az Il Giornale című jobboldali napilap úgy látta: az ukrajnai válság és az egyre nehezebben járható balkáni útvonal miatt a migrációs hullám még erőteljesebben a délolasz partok felé mozdult el.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!