2024. 06. 17. Hétfő Laura, Alida napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Külföld

Kurz: Intézkedésekre van szükség a gazdaság újraindításához

Intézkedésekre van szükség a gazdaság újraindításához - jelentette ki Sebastian Kurz kancellár, miután hétfőn tárgyalt Wolfgang Katziannal, az osztrák szakszervezeti szövetség (Österreichischer Gewerkschaftsbund ) elnökével, valamint Harald Mahrerrel, az osztrák gazdasági kamara (Wirtschaftskammer Österreich) elnökével.

  • Kurz: Intézkedésekre van szükség a gazdaság újraindításához

A főbb teendők közé sorolta a munkavállalók terheinek csökkentését, a klímavédelem, a digitalizáció és a regionalizáció fejlesztését, az ötletelések helyett ugyanakkor néhány héten belül konkrét lépések kidolgozását sürgette. Wolfgang Katzian, az osztrák szakszervezeti szövetség elnöke, valamint Harald Mahrer, az osztrák gazdasági kamara elnöke elégedettek voltak a másfélórás tanácskozás eredményével. Úgy vélték, a kormány meghallgatja őket, és bíznak abban, hogy "közösen eredményt tudnak elérni".

Mahrer felhívta a figyelmet arra, hogy több cég kilátása is bizonytalanná vált, példaként említette a turizmussal vagy a vendéglátással foglalkozó vállalkozásokat. Hangsúlyozta: ha a vállalkozások ismét jelentős bevételre tehetnek szert, és teljes munkaidőben tudják foglalkoztatni dolgozóikat, a fogyasztás is nőhet.

Díjazzák a válság hőseit

 

Katzian a munkanélküliek magas, valamint a szabad munkahelyek alacsony számára hívta fel a figyelmet; véleménye szerint az a leglényegesebb, hogy legyőzzék a munkanélküliséget, és növeljék a vásárlóerőt. Éppen ezért úgy vélte, meg kellene fontolni a nettó helyettesítési ráta mértékét, a munkanélküli segély és az utolsó munkabér összegének viszonyát. Katzian hangsúlyozta azt is, hogy a részmunkaidőben foglalkoztatottak számára ismét lehetővé kell tenni a teljes munkaidős foglalkoztatást. Javaslata szerint év végéig fokozatosan vissza kell szorítani a részmunkaidős foglalkoztatást.

Arról is beszélt, hogy meg kellene jutalmazni azokat, akik a koronavírus-járvány okozta válság idején nagy kockázatot vállalva végezték munkájukat. Éppen ezért arra kérték a kormányt, díjazza a "válság hőseit"; szóbeli köszönetnyilvánítással, szabadidő-utalvánnyal vagy akár fejenként ezer euróval. A "korona-ezresnek" nevezett jutalmat a javaslat szerint a kormány által meghirdetett 38 milliárd eurós segélycsomagból lehetne megfinanszírozni. A kormány és a gazdasági szféra képviselői közötti tárgyalásokba később a tervek szerint a gazdaságkutatókat, a tartományi vezetőket, valamint a nagyobb üzemek vezetőit is bevonják.

Történelmi magasságot ért el a munkanélküliség

A munkanélküliség áprilisban történelmi magasságot ért el Ausztriában. Április végén több mint 571 000 ember volt munka nélkül, a munkanélküliségi ráta 12,8 százalékra nőtt. Ezzel párhuzamosan 104 000 részmunkaidős foglalkoztatáshoz szükséges kérvényt nyújtottak be, ami 1,2 millió ember számára jelentett munkalehetőséget csökkentett munkaidőben.

Ausztriában eddig 15 621 ember koronavírus-tesztje lett pozitív, 1705 akut beteget tartanak nyilván, 66-tal kevesebbet, mint az előző napon. A betegek közül 420-an szorulnak kórházi kezelésre, 111-en fekszenek az intenzívosztályokon. A betegség szövődményeibe 600-an haltak bele.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!