2019. április 25.,
csütörtök, Márk napja

Kurz beállt Merkel szövetségesei mögé

Hír TV

2018. október 13., szombat 09:02, frissítve: szombat 11:31

Angela Merkel szövetségeseit támogatja az osztrák kancellár a bajor tartományi választásokon. Sebastian Kurz beszédében kiemelte: a keresztényszociálisok képviselik ma azt az erős központot, amire Európának szüksége van. A vasárnapi szavazás előtt a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a CSU az elmúlt 60 év legrosszabb eredményét érheti el.

Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Ausztria kancellárja volt a díszvendég a bajorországi választásra készülő Keresztényszociális Unió kampányzáróján. Sebastian Kurz szerint Európának a konzervatív politizálásra van szüksége.

„A legjobb válasz Németországnak, Bajoroszországnak, Ausztriának és az Európai Uniónak egy kemény mag. A CDU, a CSU, az Európai Néppárt – mi garantáljuk ma ezt a kemény magot, és ez lesz a jövő is, kedves barátaim” – mondta a kancellár.

A legerősebb gazdaságú tartománynak ismert Bajorország miniszterelnöke szerint a keresztényszociális politika azonos Bajorországgal.

„Sokat számít, hogy ki van hatalmon, és számít, hogy milyen a hosszútávú politikai gondolkodás. Nem véletlen, amikor látjuk a gazdasági, biztonsági és pénzügyi adatokat. Egy országnak gerincre van szüksége, és Bajorország Németország gerince. Bajorország gerince pedig a CSU” – mondta Markus Söder, bajor miniszterelnök.

A közvélemény-kutatások szerint azonban ez a gerinc már nem olyan erős, és a CSU a második világháború óta először elveszítheti vezető pozícióját a bajor kormányban. A megkérdezett szavazók mindössze 35 százaléka adná voksát a keresztényszociálisokra. A legtöbben a Zöldekre, valamint a bevándorlásellenességéről elhíresült Alternatíva Németországnak pártot támogatják.