2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Kurz a szabadságpárti belügyminiszter menesztését javasolja

Sebastian Kurz osztrák néppárti kancellár hétfőn Bécsben bejelentette, hogy Herbert Kickl szabadságpárti belügyminiszter menesztését fogja javasolni az államfőnek.

  • Kurz a szabadságpárti belügyminiszter menesztését javasolja

Sebastian Kurz kancellár az államfővel, Alexander Van der Bellennel történt megbeszélés után döntött úgy, hogy kezdeményezi Herbert Kickl belügyminiszter menesztését. A kancellár sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy Kickl a korrupciós botrányt kiváltó videó elkészítésének időpontjában az FPÖ főtitkára volt.

A néppárti kancellár hangsúlyozta: a kormányátalakítás az egyedüli helyes lépés, hogy biztosítani lehessen Ausztria stabilitását, bár a Strache-botrány ennek ellenére is sokat ártott az ország nemzetközi magítélésének.

A kancellár szerint a jelen helyzetben az lett volna következetes, ha Kickl önként lemond tisztségéről. Kurz hangsúlyozta: mostani lépését egyeztette Alexander Van der Bellen elnökkel. Ausztriában hivatalosan csak az államfő bocsáthat el minisztereket.

Kurz a Strache-üggyel összefüggésben kijelentette: teljes átláthatóságra és a történtek hiánytalan feltárására van szükség.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke ismételten kijelentette: az FPÖ nincs tisztában a botrány horderejével. Hiányolja a helyzet kezeléséhez megkövetelt érzékenységet is volt koalíciós partnereitől - tette hozzá. Mint mondta, önmagában teljességgel kiállt a tartalmi kormányzati munka mellett, azonban - úgy fogalmazott - egyes személyek nem bizonyultak kormányképesnek.

A szabadságpárti miniszterek távozását illetően megjegyezte, az előrehozott választásokig szakértők, illetve vezető tisztviselők látják el a tárcavezetői teendőket.

Az APA osztrák hírügynökség az FPÖ egyik szóvivőjére hivatkozva közölte, hogy egységesen lemondanak az osztrák szabadságpárti miniszterek.

Az FPÖ ezzel valóra váltja korábbi fenyegetését, miszerint amennyiben Kurz javasolja Alexander Van der Bellen államfőnek Kickl menesztését, úgy a párt miniszterei benyújtják lemondásukat.

Pamela Rendi-Wagner, az ellenzéki szociáldemokraták elnöke, miután fogadta őt az államfő, arról beszélt, hogy az utóbbi napok kormányválsága igazi alkotmányos válsággá nőtte ki magát. Sürgette, hogy a jelen helyzetben a felek helyezzék a háttérbe pártpolitikai érdekeiket és az állam érdekeit vegyék előre. Mint mondta, a teljes mostani vezetést szakértői kormánnyal kell felváltani, mert csak egy ilyen intézkedés jelenthet "jó és tartós megoldást".

A szociáldemokrata politikus ugyanakkor nyitva hagyta, hogy támogatni fogja-e Kurz által felvázolt átmeneti kormányzatot, vagy azt a bizalmatlansági indítványt részesíti előnyben, amelyet Peter Pilz, a Liste Jetzt vezetője jelentett be. Rendi-Wagner a nap folyamán a kancellárral is egyeztet.

Norbert Hofer, az FPÖ vasárnap megválasztott elnöke szintén nyitva hagyta a kérdést, hogy támogatni fogja-e a Sebastian Kurz elleni bizalmatlansági indítványt. Az ORF közszolgálati televízió műsorában elmondta: erről a következő napokban fognak dönteni. Kijelentette: számára is nagyon fontos Ausztria stabilitása.

A kancellár még szombat este jelentette be, hogy felbontja a koalíciót az FPÖ-vel, miután annak korábbi vezetője, Heinz-Christian Strache egy korrupciós botrány miatt lemondani kényszerült alkancellári és pártelnöki tisztségéről.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!