2022. 12. 04. Vasárnap Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

A kenguru

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Különleges megbízottat nevez ki az ENSZ a Kongóban pusztító járvány megfékezésére

David Gresslyt, a Kongói Demokratikus Köztársaságban működő ENSZ-misszió (MONUSCO) helyettes vezetőjét nevezték ki az országban tavaly kitört ebolajárvány megfékezéséért felelős különleges bizottság koordinátorának - jelentette be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön.

  • Különleges megbízottat nevez ki az ENSZ a Kongóban pusztító járvány megfékezésére

A közlemény szerint Gressly lesz a felelős a nemzetközi válaszlépések összehangolásáért, továbbá igyekszik biztosítani a járvány megfékezéséhez szükséges biztonsági és politikai feltételeket.

A WHO szerint bár a járvány egyelőre nem terjedt túl az ország Észak-Kivu és Ituri tartományán, továbbra is nagy a veszélye annak, hogy a kór átterjed más tartományokra, illetve akár a szomszédos országokra is.

A szervezet egyúttal hathatósabb politikai fellépést és hatékonyabb operatív támogatást sürget a veszélyeztetett közösségek elérése érdekében, továbbá akciótervet javasol Észak-Kivu tartományi fővárosával, Gomával kapcsolatban is.

Szerdán a kongói egészségügyi miniszter jóváhagyta a Merck gyógyszergyár által szabadalmaztatott, ebola elleni kísérleti vakcina engedélyezését.

Az ebola megfékezésére irányuló törekvéseket régóta hátráltatják a helyi fegyveres csoportok támadásai az egészségügyi intézmények ellen. Márciusban a WHO egyik járványügyi szakembere, Richard Valery Mouzoko életét vesztette egy ilyen támadásban.

További nehézséget jelent, hogy sokan az ebola sújtotta térségekben a kórt összeesküvésnek tartják.

A Kongói DK két tartományában pusztító ebolajárványba eddig több mint 1200-an haltak bele, és további 1700 betegnél mutatták ki a kórt. Az afrikai ország eddigi leghalálosabb ebolajárványát hivatalosan tavaly augusztus 1-jén jelentették be Észak-Kivuban és Ituriban.

Az ebolavírus a legveszélyesebb kórokozók közé tartozik, halálozási aránya csaknem 90 százalékos. A vérzéses lázzal járó betegség nagyon gyors lefolyású. A 2014-2015-ös nyugat-afrikai járványban 11 ezer ember halt meg. A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy denevérek lehetnek. A kór fertőzött ember vagy állat testnedveivel terjed.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!