2020. június 3.,
szerda, Klotild napja

Különleges egységet hoztak létre az osztrák bűnügyi hivatalban

MTI

2019. június 3., hétfő 18:03

Különleges egységet hoztak létre az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatalban a vádhatóság nyomozási munkájának támogatására a Heinz-Christian Strache szabadságpárti alkancellár és Johann Gudenus frakcióvezető lemondásához vezető Ibiza-videó ügyében - értesült az APA osztrák hírügynökség hétfőn.

Az APA a Die Presse című osztrák lap kedden megjelenő számára hivatkozva úgy tudja, hogy a különleges faladattal megbízott csoport munkájába bevonják az osztrák szövetségi alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatal (BVT) szakértőit is.

A bécsi ügyészség megerősítette az értesülést, részleteket azonban nem közölt.

A vádhatóság nyomozást indított a belpolitikai válságot kirobbantó és az osztrák kormánykoalíció felbomlását előidéző eset és a feltételezett értelmi szerzők felderítésére. A Die Presse szerint jelenleg három gyanúsított és több ismeretlen elkövető van az ügyben. A vizsgálatok középpontjában Julian H. bécsi magánnyomozó áll, aki a felvételen szereplő állítólagos orosz nő kísérőjeként kulcsszerepet játszott a felvétel létrejöttében.

A Kronen Zeitung című osztrák napilap múlt hétfőn azt közölte, hogy négy ember - egy bécsi ügyvéd, egy nyomozó és két biztonsági szakértő - tehető felelőssé a videó elkészítéséért. Indítékuk a személyes bosszú, valamint a szabadságpárti politika iránti ellenszenv volt. A bécsi irodával rendelkező ügyvéd egyik testőre állítólag tisztában volt Strache magánéletének részleteivel, és az ő információi alapján csalták tőrbe a politikust.

A csali egy több nyelvet beszélő, mezőgazdasági karra járó boszniai egyetemista volt, aki egy orosz oligarcha unokahúgának adta ki magát.

A felvételen, amelyet a Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lap hozott először nyilvánosságra, a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek.

 

MTI

x
Rendkívüli hír