2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Külföldi munkások és sofőrök vannak a bejrúti robbanás halálos áldozatai között

Sok külföldi munkás és sofőr tűnt el a bejrúti kikötőben történt robbanásban. A balesetnek több mint 158 halottja és 6 ezer sérültje van. A detonációban 300 ezer ház vált lakhatatlanná. A tragédia kapcsán eddig 19 embert vettek őrizetbe a hatóságok. Közben Bejrútban újabb kormányellenes tiltakozások kezdődtek. A tüntetők ismét kövekkel dobálták meg a rendőröket.

  • Külföldi munkások és sofőrök vannak a bejrúti robbanás halálos áldozatai között

Folyamatosan zajlanak a helyreállítási munkálatok Bejrút kikötőjében a múlt heti robbanás után. A detonáció helyén egy 43 méter mély gödör keletkezett. Mivel a környékbeli épületek életveszélyessé váltak, így sokan nem térhetnek haza. A becslések szerint legalább 300 ezer ember veszítette el az otthonát. Közülük legalább 80-100 ezer gyermek, aki elszakadt családjától és egyedül bolyong a városban.

Az áldozatok között sok a külföldi is, akik a kikötőben dolgoztak. Ez pedig megnehezíti az eltűntek azonosítását.

A detonációt követően kiderült, hogy illetékesek éveken át rendszeresen figyelmeztették a hatóságokat, hogy a hatalmas mennyiségű ammónium-nitrát kikötői tárolása óriási veszélyt jelent, de senki nem tett semmit.

Az országban egyre feszültebb a helyzet. A hétvégén több ezren vonultak utcára igazságot követelve az áldozatoknak. A demonstrálókat főként az háborította fel, hogy elkerülhető lett volna a tragédia.

A rendszerellenes tüntetések már tavaly október óta tartanak. A múlt heti robbanás pedig csak kiélezte az elégedetlenségeket. A feldühödött tüntetők veterán katonák vezetésével elfoglalták a külügyminisztériumot, ostrom alatt tartottak több más minisztériumot, és összecsaptak a rendőrökkel is. Végül a hadsereg szorította ki őket.

Előrehozott választásokat tartanak

Hasszan Diab miniszterelnök bejelentette: előrehozott választásokat tartanak az országban, hogy megoldódjon a belpolitikai válság. Közben lemondott az információs miniszter, és állítólag további távozások várhatóak. A libanoni kormány ma dönt a választások megrendezéséről.

Időközben több ország összefogott, hogy segítse a helyreállítási munkálatokat Bejrútban. Az adományozó konferencián jelentős erőforrásokat ígértek a válságba került Libanonnak.

Szóba került egy hosszabb távú gazdasági segítség is, de azt reformokhoz kötnék. Ezért sürgeti az idő Libanon vezetőit, hogy új kormány alakuljon és elinduljanak a változáshoz vezető úton.

 

 

Teherán óva int a robbanás átpolitizálásától

A bejrúti robbanás átpolitizálásától óvott hétfőn az iráni külügyi szóvivő, valamint felszólította az Egyesült Államokat, hogy oldja fel a Libanon ellen hozott szankcióit. 

"Néhány ország megpróbálja átpolitizálni a robbanást a saját érdekeinek megfelelően" - jelentette ki Abbász Muszavi újságírók előtt Emmanuel Macron francia elnök csütörtöki, bejrúti látogatására utalva, ahol Macron leszögezte: a donorországok segítenek Libanonnak a helyreállításban, ám figyelni fogják, hova kerülnek az adományok.

Bejrútban kedden több mint 2700 tonna, évek óta a város kikötőjében tárolt ammónium-nitrát robbant fel, ami miatt legalább 150 ember meghalt, mintegy hatezren megsérültek és százezrek otthona vált lakhatatlanná Bejrútban. Haszan Naszrallah, az Irán által támogatott libanoni síita Hezbollah vezetője pénteken határozottan tagadta, hogy a szervezetnek bármiféle olyan raktára van a bejrúti kikötőben, amely a robbanásnak lehetett volna az okozója. 

MTI/Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

A hídpénz-botrányt is napirendre vennék a balliberális politikusok az Európai Parlamentben?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!