2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Külföld

Közzétett egy jelentést az ENSZ, miként kínozzák a fogvatartottakat a tálib hatóságok

Az ENSZ afganisztáni missziója (UNAMA) több mint 1600 olyan esetet dokumentált, amelyekben a tálib hatóságok megsértették a fogvatartottak emberi jogait, a főként rendőrségi és a hírszerzési beosztottakhoz köthető incidensek csaknem felében pedig megkínozták és bántalmazták a foglyokat - derült ki a tálibok vezette afgán külügyminisztériumnak az ENSZ-jelentésre válaszul kiadott szerdai közleményéből.

  • Közzétett egy jelentést az ENSZ, miként kínozzák a fogvatartottakat a tálib hatóságok

Az UNAMA beszámolója szerint a 2023 júliusát megelőző 19 hónapban 18 ember halt meg a tálib börtönökben, illetve a NATO-erők 2021-es kivonulása után átvett afgán rendőrség és a hírszerzés őrizetében - adta hírül az MTI.

"A vallomások és egyéb információk kicsikarására tett kísérletek során a fogvatartottakat súlyos fájdalomnak és szenvedésnek tették ki fizikai bántalmazások, áramütések, fullasztás, stresszhelyzetek, kényszerített vízfogyasztás, szembekötés, valamint fenyegetések révén" - áll a jelentésben.

A felrótt jogsértések között szerepel, hogy a tálibok nem tájékoztatták a foglyokat őrizetbe vételük okáról, nem fordulhattak ügyvédhez, és megfelelő orvosi ellátást sem kaptak az őrizetben. A jogsértések csaknem negyede újságírókat és a civil társadalom tagjait érte, minden tizedik áldozat nő volt.

Az ENSZ-jelentéssel együtt közzétett válaszában a tálibok vezette külügyminisztérium azt állította, hogy a bejelentett jogsértések száma nem pontos, különös tekintettel az érintett újságírókra és más civilekre.

A minisztérium közleménye szerint az afgán hatóságok és igazságszolgáltatás az ellenőrzés kiterjesztésén dolgozik, valamint azon, hogy biztosítsák a legfelsőbb vezető azon rendeleteinek betartását, amelyek tiltják a kínzást, illetve a vallomások kikényszerítését.

Az ENSZ szerint a rendeletek és a börtönökbe való bejutás engedélyezése "bátorító jelek", ám további intézkedésekre van szükség a helyzet orvoslására.

Nyitókép: La Prensa Latina/EPA

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Észak-Korea szerint Amerikában rendszerszintű elnyomás van

Észak-Korea szerint Amerikában rendszerszintű elnyomás van

Észak-Korea szerint a világon az Egyesült Államokban a legrosszabb az emberi jogok helyzete, ahol rendszerszintű elnyomás van, etnikumok és vallások közötti konfrontáció zajlik – közölte az ázsiai ország külügyminisztériumi szóvivője, akinek szavait a KCNA észak-koreai hírügynökség idézte.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!