2020. szeptember 23.,
szerda, Tekla napja

Közvetlen New York - Sydney járatot tesztelt az Ausztrál Quantas

Hír TV

2019. október 20., vasárnap 12:42

Sikeresen landolt Sydneyben az ausztrál Quantas légitársaság New York-ból indított non-stop kísérleti járata. A 16,200 kilométeres távolságot 19 óra 15 perc alatt teljesítette a Boeing típusú repülő. Iparági szakértők az extrém hosszú repülések robbanásszerű terjedésére számítanak, noha azok mind a személyzet, mind az utasok tűrőképességét alaposan próbára teszik.

Gond nélkül landolt Sydney nemzetközi repülőterén az ausztrál nemzeti légitársaság repülőgépe. A Boeing Dreamliner típusú gép 16,200 kilométert megtéve azaz kis túlzással a fél világot körberepülve New Yorkból érkezett az ausztrál metropoliszba.

A repülő 19 órát és 15 percet töltött levegőben, ami alaposan próbára tette a pilótákat és a személyzet többi tagját. A hosszú repülés alatt persze az utasoknak is kijutott a válogatott kínokból. A személyzet mellett összesen 40-en vállalták azt, hogy részt vegyenek a kísérletben.

"Folyamatosan mértük az alvás-ébrenlétet szabályozó melatonin hormon szintjét, elektroenkefalográf sisakot viseltünk az agyi tevékenységek mérésére, de aktivitásmérő órát és fénymérőt is viseltünk. A teszteket három héten át végezzük, a repülés előtti, alatti majd azt azt követő időszakban, így értékes adatokkal gazdagodunk az ultra hosszúságú repülőutakra vonatkozóan."

- közölte a repülő kapitánya, Sean Golding.

Nem olcsó mulatság egy ilyen új járat indítása, hiszen azt csak átalakított repülőkkel tudják a légitársaságok teljesíteni. A fedélzeten olyan helyiséget alakítanak ki, ahol tornázhatnak az utasok. Nagyobb mennyiségű üzemanyagot kell a gépen tárolni, és az eleve magas biztonsági intézkedéseket tovább szigorítani, hiszen a gép a Csendes óceán fölött repül, ahol sokezer kilométeres körzetekben - szárazföld híján - nincs lehetőség kényszerleszállásra.

A Nemzetközi Légügyi Szövetség becslése szerint 4 és fél milliárd ember utazik repülőn idén, de ez a szám az elkövetkező 20 évben megduplázódik. Ezen belül a hosszú távú interkontinentális járatok forgalma – dacára minden kényelmetlenségnek - sokszorosára nőhet majd.

Hír TV