2022. 08. 11. Csütörtök Zsuzsanna, Tiborc napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Közösségi oldalakon reklámozzák az Európába történő bevándorlást tunéziai fiatalok

Olaszországban kiemelt figyelmet kap hetek óta annak a két fiatal tunéziai nőnek a története, aki migránshajóval Lampedusa szigetén kötött ki, majd Európa nagyvárosaiból közösségi oldalakon keresztül hirdeti új élete "csodálatosságát". Közösségi oldalaikat kétmillióan követik.

  • Közösségi oldalakon reklámozzák az Európába történő bevándorlást tunéziai fiatalok

A fiatalok körében leggyakrabban használt közösségi oldalakon közölték például azt is, hogyan és milyen körülmények között keltek át a tengeren Tunéziából Lampedusa szigetére. Az utat motoros csónakon tették meg, több mint húsz fős csoporttal. A 21 éves Chaima Ben Mahmoude arról számolt be, hogy a tenger viharos volt, nagy hullámokat vetett és eluralkodott rajta a félelem. “Imádkoztunk, és felkészültünk a halálra. Amikor azt mondták, hogy olasz vizekre érkeztünk, nem tudtuk elhinni” - írta. Majd hozzátette, hogy a munkanélküliség miatt hagyta el a hazáját, és az átkelésért 1300 eurót fizetett.

Társa, a 18 éves Sabee al Saidi már az átkelés idején is videókat készített az afrikai férfiakkal zsúfolt csónakban. Ő is illegális tunéziai bevándorlóként kötött ki Lampedusán, ahol a migránstáborban, majd a karanténhajón is tréfás, nevetős videókat posztolt, amelyeken táncolt is. A két fiatal nő ezt követően továbbjutott először más olaszországi városokba, majd más európai országokba is, ahonnan "luxuséletről" számolt be: drága autókkal, márkás ruhákban, turista- látványosságok előtt, például a párizsi Eiffel-toronynál készítettek magukról felvételeket.

Életútjukat a The Telegraph című brit napilap kísérte végig, hangsúlyozva, hogy "csodálatosként" reklámozzák azt az utat, amely minden évben több ezer ember halálát okozza. A történetet az olasz sajtó is felelevenítette, hangsúlyozva, hogy Sabee al Saidi tavaly érkezett az olasz partokra, két hetet karanténhajón töltött, és nem sokkal azután már a többi között Ferrara és Bologna városából jelentkezett be a közösségi oldalakon.

A jobboldali ellenzéki párt, az Olasz Testvérek (FdI) képviselője, Augusta Montaruli a parlamentben Luciana Lamorgese belügyminisztert kérdezte a Tunéziából érkezett, tehát gazdasági bevándorlónak számító nővel kapcsolatban. "Hogyan egyeztethető össze ennek a lánynak az internetes profilja bármilyen oltalmazási kérelemmel?" - tette fel a kérdést a képviselő, aki azt tudakolta a tárcavezetőtől, hogy vajon a tunéziai lány milyen engedéllyel hagyta el a migránstábort, valamint milyen védettségi igazolással közlekedett Olaszországban.

Luciana Lamorgese nem adott választ, és a római kormány sem reagált a sajtóban megjelentekre.   A Telegraph cikkére reagáló olasz újságok ismételten hangsúlyozták, hogy a lányok az emberkereskedőknek dolgoznak az Európába történő bevándorlás reklámozására. A Mediaset olasz médiacsoport egyik televíziós csatornájának a "Dritto e rovescio" (Színe és visszája) című politikai-közéleti műsora még december 2-án interjút készített Sabee al Saidival és a szintén Olaszországban tartózkodó fiútestvérével. A fiatal lány elmondta, hogy azért érkezett Európába, mert influenszer (közösségi médiában véleményeket befolyásoló személy) akart lenni.

Arra a kérdésre, hogy a migráció "halálútjain" miért készített vidám videókat, azt válaszolta, hogy a boldogságát akarta kifejezni Olaszországba érkezése miatt. "A videóimnak semmi köze a mások halálához" - hangoztatta Sabee al Saidi.

 

MTI 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kovács László: Májustól kezdve fokozatosan csökken a vendéglátóhelyek forgalma

Kovács László: Májustól kezdve fokozatosan csökken a vendéglátóhelyek forgalma

Magyarországon csaknem 3500 vendéglátóhellyel van ma kevesebb, mint a koronavírus világjárvány kezdete előtt. Nagyon sok étterem kibírta a covid miatti korlátozásokat. Most azonban újabb kihívás előtt a vállalkozók: megnövekedett rezsi, munkaerőhiány és a magas alapanyagárak. A stúdióban Kovács László a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!