2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Kormányinfó

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Közeledni próbál Oroszország és az Egyesült Államok

Az orosz elnök kész találkozni az amerikai államfővel, ha hivatalos meghívást kap. Vlagyimir Putyin bejelentette: bízik benne, hogy helyreáll az Oroszország és az Egyesült Államok közötti jó viszony. Washington és Moszkva kapcsolata azért fagyos, mert Amerika azzal vádolta a Föderációt, hogy befolyásolni próbálta a 2016-os amerikai elnökválasztás végeredményét.

  • Közeledni próbál Oroszország és az Egyesült Államok

2017 júliusában találkozott először személyesen a két nagyhatalmi vezető a Hamburgban rendezett G20 csúcstalálkozón. Mindketten pozitívan értékelték az egyeztetést. A két ország viszonya azonban az elmúlt időszakban elmérgesedett.

Washington és Moszkva több fontos témában nem tudott közös nevezőre jutni. Eltérő álláspontot képviselnek az orosz ukrán és a venezuelai válság kapcsán is. Az pedig csak tovább élezte a feszültséget, hogy az Egyesült Államok azzal vádolta meg Oroszországot, hogy megpróbálta befolyásolni a 2016-os amerikai elnökválasztás végeredményét. Az amerikai külügyminiszter Szocsiban tárgyalt orosz kollégájával.

Teljesen elfogadhatatlan, hogy valaki beavatkozzon az amerikai választásokba, és ha Oroszország 2020-ban is ezt teszi, akkor csak tovább romlanak a kapcsolataink. Ne tegyék, mert nem toleráljuk – hangsúlyozta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Moszkva a kezdetektől tagadta, hogy befolyásolták a voksolás végeredményét.

Oroszország abban érdekelt, hogy normalizálódjon a párbeszéd, és meggyőződésünk, hogy erre valós lehetőség van, ha a kölcsönös tisztelet és a kölcsönös érdekek oldaláról közelítünk egymáshoz. A kommunikációs csatornák azért záródtak be, mert bizonyítékok hiányában vádoltak minket azzal, hogy beavatkoztunk az amerikai elnökválasztásba – nyilatkozta az orosz külügyminiszter.

A tárcavezetők az iráni atomalkuról és a venezuelai válságról is egyeztettek, de ezekben az ügyekben nem közeledtek az álláspontok. Washington és Moszkva továbbra is egymást bírálja. Az amerikai külügyminiszter az orosz elnökkel is tárgyalóasztalhoz ült.

Vlagyimir Putyin Oroszország elnöke azt mondta:
Néhány napja telefonon tárgyaltam Donald Trumppal. Az volt a benyomásom, hogy kész helyreállítani a kétoldalú viszonyt és megvitatni a kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdéseket.

Moszkva kész a kapcsolatok teljes körű helyreállítására. Semmilyen beavatkozás az Egyesült Államok választásaiba nem volt a részünkről állami szinten, és nem is lehetett - tette világossá az orosz elnök. Vlagyimir Putyin azt mondta: kész személyesen tárgyalni Donald Trumppal, ha hivatalos meghívást kap. A vezetők a G20-csoport június végi oszakai csúcsán találkozhatnak ismét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Élő közvetítés a Kormányinfóról + videó

Élő közvetítés a Kormányinfóról + videó

Mit, miért tesz a kormány? – címmel tartják meg a legújabb Kormányinfót, amit szokásunkhoz híven élőben közvetítünk televíziónkban, Facebook-oldalunkon és itt a honlapon is ebben a folyamatosan frissülő cikkben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!