2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Külföld

Közeledik az amerikai határhoz a migránskaraván

Több nagyobb csoportban, 3-4 ezer ember lehet úton az amerikai határ felé Mexikóban a helyi hatóságok becslése szerint. A guatemalai, hondurasi és salvadori migránsok legalább három karavánban utaznak, az első csoport már elérte a mexikói fővárost.

  • Közeledik az amerikai határhoz a migránskaraván

Készülődik a hadsereg a mexikói-amerikai határ, texasi felén. A Pentagon egy héttel ezelőtt még azt mondta 5200 egyenruhást küld a határvidékre, de a szám növekedhet. Szerdán pedig már a hivatalos közlés arról szólt, hogy 7000 katona segíti majd a Belbiztonsági Minisztériumot. Közben az első karaván elérte Mexikóvárost. A fáradt és éhes migránsok Veracruzból gyalog és stoppolva érkeztek a fővárosba. Egy stadionban szállásolták el őket.

A fejünkben az van, hogy az Egyesült Államokba kerüljünk és teljesítsük az amerikai álmot. Hiszünk Istenben, hogy sikerülni fog, bármilyen körülmények között is. Egy olyan országból jöttünk ahol szegénység és bűnözés van, a nyakunknál fognak otthon. Semmitől sem félünk már. Nem ismerünk félelmet.– mondta egy hondurasi migráns, Mauricio Mancilla. Vannak azonban olyanok is, akik inkább Mexikóban maradnának.

Mexikóban maradnék, ha el tudnám intézni a papírjaimat, hogy maradhassak. Ez az egyetlen módja annak, hogy itt maradjak, papírokkal, engedéllyel. Ha ez nincs meg akkor az Egyesült Államokba megyek– mondja Olvin Colindres, egy másik hondurasi menekült. A baloldali vezetésű Mexikóvárosi önkormányzat orvosi segítséggel és élelmiszerrel várta a migránsokat. Cordobaban, Veracruz államban is úgy gondolják a migránsok, hogy maradnának a közép-amerikai országban.

Az út során úgy döntöttünk, hogy menedékkérelmet nyújtunk be Mexikóban. Itt van lehetőség arra, hogy fejlődjünk, nem úgy, mint otthon. Ami Trumpot illeti, ő nem érdekel– mondja egy Oscar Garcia nevű vándorló. Veracruz állam egy másik városában közben egy újabb karaván tagjai cigaretta, édesség, sampon és más termékek eladásával próbálnak meg pénzhez jutni, hogy a fővárosba, majd az amerikai határhoz jussanak.

Ha van gyereked akkor nem mehetsz be a tömegbe, mert elveszíted őt úgyhogy kell találni valami módot, hogy néhány dolgot vegyünk és eladjuk azt az utazótársainknak, hogy aztán pénzből élelmet és mást vegyünk. Cigarettát, churrost, gumicukrot, rágót, sampont, édességet és nyalókát árulok– mondja Mainol Chavez, az egyik migráns. A migránsok az így összeszedett pénzt főleg az utazásukra fordítják.

Amit teszünk, hogy eladunk néhány cigarettát annak érdekében, hogy elvigyenek, mert nincsen már több készpénzünk. De elég nehéz ez. Van, hogy eltudok adni van, hogy nem, talán 5 dobozzal megy egy nap– számolt be Alexis Espinoza. Mexikó déli részén Chiapas államban egy újabb migráns csoport pihent meg Arriaga városában.

Istennek hála eddig jól ment minden. Mindig segített valaki, az orvosok kedvesek, mindig segítenek. Vagyunk néhányan, akik nem szenvedtünk, mert a mexikóiak mindig segítenek rajtunk– mondja Bernardina Hernandez, a karaván tagja.  A mexikói kormány szerint egyidejűleg legalább három karaván utazik az országban. A kormány becslése szerint 2800-4000 ember lehet úton országszerte.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!