2019. október 17.,
csütörtök, Hedvig napja

Követelőzik a Sea Watch kapitánya

Hír TV

2019. július 11., csütörtök 12:33

A lefoglalt NGO hajók visszajuttatására szólította fel a Sea Watch 3 német kapitánya az olasz hatóságokat. Carola Rackete illegális bevándorlókkal teli hajója június végén kötött ki Lampedusa szigeténél. A kapitány azt is elvárja Olaszországtól, hogy a jövőben ne működjön együtt a líbiai parti őrséggel. Az olasz kormány azonban bejelentette: szorosabbra fűzi a kapcsolatot Tripolival a migráció feltartóztatása érdekében.

Hatalmas port kavart a Sea Watch 3 ügye Európában. Az NGO hajó még júniusban hetekig vesztegelt az olasz vizek közelében. Olaszország nem engedte be az országba és felszólította Németországot valamint Hollandiát, hogy ők fogadják be az NGO hajón tartózkodó migránsokat. A Sea Watch 3 ugyanis holland zászló alatt hajózik, de egy német civilszervezeté. Berlin és Hága azonban nem tett semmit.

A NGO hajó 31 éves német kapitánya végül június végén a törvényeket áthágva, engedély nélkül kikötött Lampedusa szigeténél. Ezután Carola Rackete-t őrizetbe vették. Egy héttel később azonban szabadon engedték, de az illegális bevándorlás segítése miatt vizsgálat indult ellene. A hajót lefoglalták, két másik NGO járművel együtt.

Az olasz kormány ennek ellenére bejelentette: az illegális bevándorlás feltartóztatása érdekében szorosabbra fűzi együttműködését a líbiai parti őrséggel. Az eddigi együttműködésnek köszönhetően jelentősen csökkent az Olaszországba érkező migránsok száma. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy Líbia után Tunézia lehet a migránsok újabb tranzitországa, egyre többen indulnak Európába a tunéziai partvidékről. Giuseppe Conte miniszterelnök ezért tárgyalásokat kezdeményezett a tunéziai kormányfővel.

 

Hír TV