2023. 10. 01. Vasárnap Malvin napja
Jelenleg a TV-ben:

Szikla - lángok ölelésében

Következik:

Radar 00:05

Külföld

Követelik a Putyint szidó ukrán külügyminiszter lemondását

Orosz parlamenti képviselők követelik az ukrán külügyminiszter lemondását, amiért trágár szóval illette Vlagyimir Putyint. Kelet-Ukrajnában figyelmen kívül hagyták az ukrán elnök rendeletét, és nem tartották meg a nemzeti gyásznapot a szombaton lelőtt repülőgép félszáz utasának emlékére.

A tüntetők tojással és festékbombával dobálták meg a kijevi orosz nagykövetség épületét, amelyről letépték az orosz zászlót. Több diplomáciai autót összefirkáltak és felborítottak. A demonstrálók az oroszbarát szakadárok szombati akciója miatt vonultak utcára. A szeparatisták lelőttek egy ukrán csapatszállító repülőt, a gépen tartózkodó 49 személy meghalt. „Ha az ukrán Külügyminisztérium nem akarja beismerni, hogy az ellenségnek dolgozik, akkor azonnal szakítsa meg a diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal, és Putyin rezsimjét nevezze agresszornak” – mondta egy tüntető.

A tüntetésen részt vett az ukrán külügyminiszter is, aki trágár szóval illette Vlagyimir Putyin orosz elnököt. „Én nem mondom, hogy ellene vagyok a tüntetésnek. Én Önökkel vagyok. Felkészültem rá, hogy itt álljak Önökkel, és azt mondjam: oroszok, kifelé Ukrajnából! Putyin egy f*sz” – mondta Andrij Descsicja ukrán külügyminiszter.

Az ukrán elnök gyásznapot rendelt el. A kijevi vezetés szerint a szakadárok Oroszországtól kapott fegyverekkel lőtték le a gépet. „Mindent megteszünk azért, hogy megtaláljuk azokat, akik felelősek katonáink haláláért. A terroristák megfelelő választ fognak kapni, és megbüntetjük őket. Utasítottam az ukrán fegyveres erőket, hogy teljesítsék a legfontosabb feladatukat, és szerezzék vissza az ukrán határ ellenőrzését, amelyen keresztül a terroristák fegyvereket, katonai járműveket és pénzt kapnak” – mondta Petro Porosenko ukrán elnök.

Moszkva elítélte a kijevi orosz nagykövetség megtámadását, de az amerikai külügyminisztérium is arra szólította fel a kijevi hatóságokat, hogy védjék meg a diplomáciai kirendeltséget a hasonló akcióktól. A NATO szerint a műholdfelvételek egyértelműen bizonyítják, hogy orosz tankok támogatják a kelet-ukrajnai szeparatistákat. Herman Van Rompuy, az Európai Unió elnöke felszólította Oroszországot, hogy állítsa le a szakadárok támogatását, de az orosz vezetés továbbra is tagadja a segítségnyújtást.

Nincs előrehaladás gázfronton

Továbbra sincs megegyezés a gáz áráról Ukrajna és Oroszország között, a felek brüsszeli közvetítéssel tárgyalnak. Az idő sürget, ha Ukrajna nem fizeti ki kétmilliárd dolláros tartozását, a Gazprom magyar idő szerint hétfő reggel nyolc órakor elzárja a csapot. Ha az ukránok megcsapolják az Európának szánt gázt, több országban fennakadás lehet a szállításokban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!