2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Komment 22:50

Külföld

Kovászna és Hargita megyében továbbra is kiugróan magas a magyarság aránya

Jelentős mértékben apadt a magyarság Romániában a népszámlálás adatai alapján, 6 megyében sikerült megőrizni a 20 százalék feletti arányt. Hargita megyében él továbbra is a legerősebb tömbű magyar közösség.

  • Kovászna és Hargita megyében továbbra is kiugróan magas a magyarság aránya

Már csak két többségében magyar lakta megye maradt Romániában a legfrissebb népszámlálási adatokat szerint: Maros megyében mintegy negyvenezerrel fővel csökkent a magyarok száma. A másik két székelyföldi megyében Kovászna és Hargitában maradt kiugróan magas az arány: ez utóbbiban még 86 százalékos honfitársaink aránya.

A legszámottevőbb fogyás Kolozs megyében történt, itt a magyarok majdnem egynegyede tűnt el az elmúlt tíz évben.

Az RMDSZ, a romániai magyarok érdekképviselete számára a népszámlálás adatai különösen fontosak, hiszen ezek a számok jelentik a politikai és az anyanyelv használat érdekérvényesítési alapját.

A romániai magyarság bár folyamatosan megküzd az anyanyelve, kultúrája és nemzeti identitása megőrzéséért továbbra is jelentős erővel bíró közösség, több mint mint egy millióan vallották magyarnak magukat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Salvini lesújtó véleménnyel van Ursula von der Leyenről

Salvini lesújtó véleménnyel van Ursula von der Leyenről

Nem szavaztam és soha nem fogok szavazni egy olyan emberre, mint Ursula von der Leyen, aki az egyik legrosszabb Európai Bizottságot vezette, és több kárt okozott, mint a jégeső - hangoztatta Matteo Salvini, a Liga olasz párt vezetője egy pénteki sajtótájékoztatóján.
Putyin megszólalt Volodimir Zelenszkijről

Putyin megszólalt Volodimir Zelenszkijről

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő pénteken Minszkben, ahol fehérorosz hivatali kollégájával, Aljakszandr Lukasenkával egy és háromnegyed órás tárgyalást folytatott a közös orosz-fehérorosz kormányülés előtt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!