2024. 09. 14. Szombat Szeréna, Roxána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az olasz futball magyar mesterei 03:00

Külföld

Kovács Zoltán: Magyarország, nem pedig Brüsszel az, amely a szolidaritás hiányától szenved

Ha Brüsszel arra kényszerít minket, hogy beengedjük a migránsokat, akkor be is kell fogadnia őket - emelte ki az X-en közzétett szerdai bejegyzésében Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

  • Kovács Zoltán: Magyarország, nem pedig Brüsszel az, amely a szolidaritás hiányától szenved

Az államtitkár Kovács Tamás Ivánnak, Magyarország belgiumi nagykövetének Phillippe Close Brüsszel szocialista polgármesterének címzett levelére hivatkozva azt írta: Magyarország közel egy évtizede áll az EU külső határvédelmének frontvonalában és saját költségvetéséből több mint kétmilliárd eurót költött a schengeni megállapodásból eredő kötelezettségeinek teljesítésére az EU támogatása nélkül.

Kovács Zoltán hangsúlyozta: Magyarország, nem pedig Brüsszel az, amely a szolidaritás hiányától szenved. Miközben Magyarország szorgalmasan védte Európa határait, támogatás helyett pénzbüntetést kapott. Az Európai Unió Bírósága még 200 millió eurós bírságot is kiszabott Magyarországra, ami még inkább rávilágít arra, hogy a magyar kormány erőfeszítéseit mennyire eltérően ítélik meg a többi uniós tagországéhoz képest - fogalmazott Kovács Zoltán.

Az államtitkár rámutatott továbbá arra: amennyiben Brüsszel ragaszkodik ahhoz, hogy Magyarországot migránsok befogadására kényszerítse, akkor készen kell állnia arra, hogy osztozzon a felelősségben.

"Magyarország nem fogja veszélyeztetni a nemzetbiztonságát és nem fogja egyedül viselni ezt a terhet, különösen akkor, amikor úgy tűnik, Brüsszel csak addig kívánja befogadni a migránsokat, amíg azok más uniós tagállamokban maradnak. A szolidaritásra való felhívás nem csak retorikai, hanem tisztességes bánásmódot és valódi támogatást követel az EU-tól" - tette hozzá Kovács Zoltán.

Kovács Tamás Iván a Phillipe Close-nak címzett levelében felhívta a figyelmet arra, hogy ha valamilyen okból Brüsszel csak addig tartja kívánatosnak a migránsokat, amíg más uniós tagállamok kényszerülnek befogadni őket, akkor a polgármesternek szolidaritást kellene mutatnia és támogatnia kellene, hogy az EU ne büntesse a schengeni egyezményt betartó és a külső határvédelmet ellátó országokat, hanem járuljon hozzá ezekhez az erőfeszítésekhez.

A nagykövet Brüsszel polgármesterének múlt heti, szintén az X-en közzétett bejegyzésére reagált, amelyben Phillippe Close azt írta: "Magyarország, az uniós szolidaritás kedvezményezettje, botrányos módon kibújik a többi tagállam iránti felelőssége alól. Felelőtlenség a bajba jutott emberek életével játszani a brüsszeli emberek kárára. Tegye a dolgát vagy mondjon az EU Tanácsának elnökségéről".

 

Forrás: MTI

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kíméletlen lesz a Boris ciklon

Kíméletlen lesz a Boris ciklon

Árvízvédelmi készültséget rendeltek el a hét végére a Duna mentén fekvő közép-európai országokban; a régió felett örvénylő, heves esőzésekkel, viharos széllel érkezett Boris nevű mediterrán ciklon további áradásokat és földcsuszamlásokat okozhat Csehország, Lengyelország, Ausztria, Németország, Szlovákia és Magyarország számos területén.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!