2024. 06. 15. Szombat Jolán, Vid napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Szinbád

Következik:

Híradó 23:00

Külföld

Köthen lehet a második Chemnitz

Őrizetbe vettek két afgán férfit vasárnap a németországi Köthenben egy emberöléssel összefüggésben.

  • Köthen lehet a második Chemnitz

A helyi hatóságok közleménye szerint a Szász-Anhalt tartományi kisvárosban vasárnapra virradóra meghalt egy 22 férfi, és ezzel összefüggésben előzetesen őrizetbe vettek két afgánt emberölés kezdeti gyanúja miatt. A kötheni rendőrség és ügyészség közös közleménye szerint a kihallgatásokat még nem zárták le, és minden lehetséges irányban nyomoznak. A történtek oka és a pontos körülmények egyelőre nem ismertek – tették hozzá.

A német sajtóban megjelent értesülések szerint az áldozat német állampolgár. Az eset előzménye, hogy egy játszótéren két afgán férfi és egy fiatal német nő arról vitatkozott, hogy a nő melyiküktől terhes, és a vita közben megjelent két német fiatalember. A Die Welt című lap szerint a németek és az afgánok heves összetűzésbe kerültek, az áldozat ennek következtében vesztette életét. Halálát agyvérzés okozta. Az összetűzés után kórházba szállították, ahol felkereste testvére, egy visszaeső szélsőjobboldali bűnöző – írta a honlapján a Die Welt.

A Mitteldeutsche Zeitung című lap szerint az áldozat boncolása alapján megállapították, hogy halálát nem erőszak, hanem akut szívelégtelenség okozta. A lap a hírportálján közölt jelentésben hozzátette, hogy az áldozatnak korábban volt kardiológiai – szív- és érrendszeri – betegsége.

A Die Welt és a Mitteldeutsche Zeitung értesüléseit hivatalos helyről nem erősítették meg.

Második Chemnitz?

Augusztus végén a szomszédos Szászország tartományi Chemnitzben hasonló haláleset történt. Az ügy miatt tartott tüntetésekkel összefüggésben a hatóságok számos eljárást indítottak, a többi között testi sértés és alkotmányellenes szervezet jelképének használata – náci karlendítés – miatt.

Köthenben is tüntetéseket szerveznek szélsőjobboldali csoportosulások – jelentette a Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaság. A beszámoló szerint Bernd Hauschild, a település polgármestere nyugalomra szólította fel lakosságot és eltanácsolta a köthenieket attól, hogy részt vegyenek a tüntetéseken. A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa közölte: információi szerint jelentős számban érkezhetnek a városba erőszakos cselekményekre hajlandó emberek.

Rainer Haseloff tartományi miniszterelnök is higgadtságra szólított fel. A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa a dpa német hírügynökségnek adott nyilatkozatában kiemelte, hogy az interneten a Chemnitzben elkezdett erőszakos megmozdulások folytatására buzdítanak, egy „második Chemnitzet akarnak csinálni Köthenből”, amit nem szabad megengedni.

Az evangélikus egyház visszafogottságra, méltóságteljes gyászra szólított fel. A kötheni Jakab-templomban vasárnap délután több százan gyűltek össze az áldozat emlékére tartott istentiszteleten.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!