2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Külföld

Koronavírus: Enyhén mérséklődött a betegség halálozási aránya Hupej tartományban

Enyhén mérséklődött az új típusú koronavírus okozta megbetegedés halálozási aránya a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban - számolt be szerdán a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság. A japán egészségügyi miniszter arról számolt be, hogy legalább tíz utasnál mutatták ki a fertőzést a Japán partjainál karantén alá helyezett óceánjárón.

  • Koronavírus: Enyhén mérséklődött a betegség halálozási aránya Hupej tartományban

 

Hongkongi kormányzó: mindenki karanténba kerül, aki Kína más részéből érkezik

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében Hongkong 14 napra mindenkit karanténba fog helyezni, aki Kína más részéből érkezik - jelentette be Carrie Lam hongkongi kormányzó szerdán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalán megjelent tudósítás szerint. 

Az újabb óvintézkedés szombattól lép életbe, hogy az érintetteknek szükség esetén legyen idejük módosítani az útitervüket - mondta Lam, aki arról is beszámolt, hogy a hongkongi kormányzat 10 milliárd hongkongi dollárt (392 milliárd forint) különít el a járvány elleni küzdelemre.     A kormányzó közölte: kedden és szerdán újabb hat embernél diagnosztizálták a vírusfertőzést Hongkongban, közülük hárman nem utaztak az elmúlt időszakban. A fertőzöttek száma a városban ezzel 21-re emelkedett, egy beteg pedig kedden belehalt a vírus okozta betegségbe. "A helyzet aggasztó" - mondta Lam, hozzátéve: "a következő 14 nap kulcsfontosságú lesz". A kínai szakértők az eddig ismert esetek alapján 14 napban határozták meg a vírus maximális lappangási idejét.

Lam arra is kitért, hogy orvosi szakértőkkel való egyeztetés után további korlátozásokat jelent majd be a különleges közigazgatású várost Kína többi részétől elválasztó határ forgalmát érintően.

A kormányzóra jelentős politikai és társadalmi nyomás nehezedett, hogy rendeljen el teljes határzárat a Közép-Kínából kiindult járvány kizárása érdekében. Több mint 2400 hongkongi kórházi dolgozó csatlakozott a hétfőn kezdődött egészségügyi sztrájkhoz, de a kormányzó négy határátkelő pontot - köztük a nemzetközi repülőteret - továbbra is nyitva hagyott. A SCMP által közölt adatok alapján azonban a határt átlépők száma hétfőről keddre így is 44 százalékkal visszaesett, a beutazó utasoknak pedig mintegy 73 százaléka hongkongi lakos volt.

A Kínából érkező forgalom drasztikus korlátozása mellett a hongkongi kormányzat a közalkalmazottak számára lehetővé tette, hogy otthonról végezhessék a munkájukat február 16-ig, vagyis az eredetileg tervezett február 9-i dátumról még egy héttel megnyújtotta a távmunka idejét. A magánszektorban számos vállalat hasonló intézkedéseket vezetett be, és a SCMP szerint több munkahelyen valószínűleg hasonlóan ki fogják tolni az irodai munka visszaállításának az időpontját.

A lap továbbá meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a kormányzat az iskolák március 2-ig elrendelt bezárásának meghosszabbítását is tervezi.

Enyhe mérséklődés

 

Az egy nappal korábbi 3,1 százalékos arány a kedd éjfélig jelentett legújabb esetek tükrében 2,87 százalékra enyhült. A kór továbbra is a tartomány székhelyén, Vuhanban követeli a legtöbb életet, a városban a halálozási arány jelenleg 4,3 százalék, de még ez is javulást jelent az előző nap közölt, 4,9 százalékos rátához képest.

A koronavírus okozta fertőzés következtében kedden 65 ember halt meg Kína szárazföldi részén, minden beteg Hupej tartományban hunyt el. Egy további haláleset Hongkongban történt. A járvány miatti halálozások száma ezzel világszerte 492-re nőtt, a halálesetek több mint 97 százaléka továbbra is Hupejre korlátozódik, és azon belül is 73 százalékot haladja meg a Vuhanban elhunytak száma. A kedden országszerte diagnosztizált közel négyezer esetnek mintegy felét jelentették Vuhanból.

Kedd éjfélig a Kínában diagnosztizált fertőzöttek száma 24 ezer fölé emelkedett, közülük eddig 892 páciens távozhatott gyógyultan a kórházból. A gyógyultak száma immár február elseje óta egyre markánsabban felülmúlja a halálos áldozatok számát.

A bizottság keddi sajtótájékoztatóján azt jelezte előre, hogy az elkövetkezendőkben a betegség halálozási aránya javulni fog, hiszen számos intézkedéssel igyekeztek támogatni a járvány frontvonalában elcsigázott küzdelmet folytató orvosokat és ápolókat, akiknek a munkáját ráadásul a szükséges orvosi felszerelések hiánya is hátráltatta. A vuhani kórházak tehermentesítése érdekében két újabb kórházat építettek fel rohamtempóban a városban, amelyek összesen 2600 páciens ellátására alkalmasak. A kórházak közül az első hétfőn kezdte meg a működését, a második pedig csütörtöktől fogadja majd a betegeket.

Vuhanban emellett hétfőn három meglévő épületet átalakítottak kórházzá. A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint pedig a vuhani hatóságok további 8 épületet - köztük sportcsarnokokat és kiállító központokat - alakítanak még át, a 11 ideiglenes intézmény így összesen 10 ezer páciens ellátását teszi majd lehetővé. Az ország többi részéről pedig már több ezer fős orvosi személyzet - köztük a 17 évvel ezelőtti Sars járvány idején, valamint az ebolajárvány idején a nyugat-afrikai Sierra Leonéban és Libériában szolgálatot teljesítő katonaorvosok - érkezett a helyi egészségügyi dolgozók kisegítésére.

Tedrosz Adanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója kedden Genfben bejelentette: nemzetközi szakértőkből álló csoportot küld Kínába az ottani kollégáik megsegítésére. A WHO vezetője már több alkalommal elismerően méltatta a pekingi intézkedéseket, amelyek szerinte lehetőséget adnak a betegség globális elterjedésének megakadályozására. Gebrejeszusz ugyanakkor bírált egyes gazdag országokat, amiért "nagy késéssel" osztják meg a koronavírusos megbetegedéssel kapcsolatos információkat, és nagyobb nemzetközi szolidaritást kért a vírusos tüdőgyulladás-járvány leküzdésére.

Antonio Guterres ENSZ főtitkár kedden New Yorkban szintén nemzetközi szolidaritásra, valamint a járvány kapcsán megalapozatlanul elharapódzott diszkrimináció megállítására szólította fel a nemzetközi közösséget, miután világszerte több kínait és ázsiait ért rasszista támadás a járvány kitörése óta.

Tíz utasnál mutatták ki a fertőzést

Legalább tíz utasnál mutatták ki a koronavírus fertőzést a Japán partjainál karantén alá helyezett óceánjárón - közölte a japán egészségügyi miniszter, Kató Kaconobu szerdán. 

A Diamond Princess üdülőhajót, amelynek fedélzetén 3700-an  tartózkodnak, azért tartják karantén alatt Jokohama partjainál, mert egyik utasánál, aki korábban Hongkongban kiszállt, kimutatták a tüdőgyulladást okozó új koronavírust. Egy 80 éves férfiről van szó.

Az utasok és a személyzet tagjai közül 273 embert vírusvizsgálat alá vetettek, akik érintkezhettek a fertőző férfivel. Az eredmény szerint tíz, 50 és 80 év közötti embernél kimutatták a fertőzést. Egyiküknél sem mutatkoztak súlyosabb tünetek, de kórházba szállítják őket.

A japán kormány arra kérte az 56 országból származó utasokat és személyzetet, hogy két további hétre még maradjanak a karanténban - közölte Kató.

A hajó egyik utasa telefonon elmondta, közölték velük, a hajó ki fog kötni, hogy feltöltse élelmiszerkészletét és felvegyen más szükséges cikkeket.

Három hónapos mélypontra esett vissza a kínai szolgáltatószektor növekedése 

Három hónapos mélypontra esett vissza a kínai szolgáltatószektor növekedése januárban a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének szerdán közzétett adatai szerint, ami ellentmond a kínai statisztikai hivatal múlt héten kiadott számításainak. 

A gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedszer-indexe (BMI) a decemberi 52,5 pontról 51,8 pontra csúszott vissza az év első hónapjában, miközben elemzők 52,6 pontos eredményt, vagyis a növekedés ütemének gyorsulását jósolták.

A kínai statisztikai hivatal ezzel szemben a múlt pénteken arról számolt be, hogy a szolgáltató szektor teljesítménye enyhe bővülést mutatott januárban. Az eltérés hátterében az állhat, hogy a Caixin/Markit felmérés inkább a kivitellel foglalkozó kisvállalatokra helyezi a hangsúlyt.

Az új megrendelések állománya a szektorban kis mértékben nőtt januárban. A belföldi kereslet ugyan enyhén mérséklődött, de a külföldi megrendelések állományában némi bővülés történt.

A foglalkoztatottság terén alig történt változás a szolgáltatóiparban, az erre vonatkozó részmutató 16 havi mélyponton állt az év első hónapjában.

A következő 12 havi kilátásokat illetően a szektorban működő vállalatok bizalma jelentős mértékben nőtt januárban, ami elsősorban annak tudható be, hogy az Egyesült Államokkal megkötött kereskedelmi részmegállapodás nagyobb derűlátásra adott okot az export vonatkozásában.

A BMI 50 pont fölötti értéke a vizsgált ágazat növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a visszaesését jelenti.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index januárban szintén mérséklődött: a decemberi 52,6 pontról 51,9 pontra csökkent, ezzel már második hónapja mutat gyengülést.

A januári adatok azonban még csak minimális mértékben tükrözhetik az országot sújtó új koronavírus járvány gazdasági hatásait. A járvány megfékezésének érdekében országszerte számos óvintézkedést vezettek be, amelyekhez a Kínában működő bel- és külföldi nagyvállalatok is csatlakoztak, többen léptettek életbe a tevékenységüket bizonyos mértékben visszaszorító, ideiglenes intézkedést. Az aggodalmak szerint ráadásul a belföldi és külföldi keresletre egyaránt rányomhatja a bélyegét az egészségügyi válsághelyzet, ami a kínai gazdaság teljesítményének visszaeséséhez vezethet.

Nagyot emelkedett az olajár a vírus ellenszerének a hírére

Három százalékot is meghaladó áremelkedéssel reagáltak az olajpiacok szerdán arra a hírre, hogy megtalálták a hatékony ellenszerét a világ második legnagyobb olajfelhasználója, Kína gazdasági aktivitását korlátozó koronavírusnak. 

A Brent nyersolaj ára tizenegy óra előtt 2,63 százalékkal állt magasabban, hordónként 55,38 dolláron. Az ár 55,72 dollárnál is járt, ami 3,2 százalékos növekedésnek felel meg. A WTI ára 2,46 százalékkal állt magasabban, 50,83 dolláron, de volt 50,93 dollár is, 2,6 százalék emelkedéssel.

A kínai Changjiang napilap keddi beszámolója szerint a Csöcsiang Egyetem kutatói előállítottak két olyan szert is, amely hatékony a vírus ellen.

A brit Sky News ettől függetlenül arról számolt be, hogy az Imperial College London kutatói "jelentős előrelépést" értek el a koronavírus ellenszerének a kidolgozásában, megjegyezve ugyanakkor, hogy a már folyamatban lévő járvány megállításához "ez már késő".

A vírus terjedésének megállítására Kína közlekedési korlátozásokat rendelt el, ami az alacsonyabb üzemanyag igény miatt több finomítónál is a termelés csökkentéséhez vezetett. Szakértői becslések szerint a járvány 0,5 százalékkal is csökkentheti a globális olajkeresletet idén.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a nagy olajtermelők, közöttük Oroszország (OPEC+ néven ismert) együttműködése kedden a járvány olajpiaci következményeiről egyeztetett Bécsben. Az OPEC+ értesülések szerint kész napi 500 ezer hordóval növelni érvényben lévő önkéntes termelés korlátozását.

Az OPEC+ 2018 decemberében létrejött megállapodása alapján 2019. január elsejétől napi 1,2 millió hordóval korlátozta kitermelését az olajpiac stabilitásának és így az árak alátámasztásának érdekében. A tavaly ősszel meghosszabbított megállapodás hatálya márciusban jár le.

MTI/Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!