2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Korlátozottan kellene alkalmazni a pontozásos bevándorlási rendszert

A jelenlegi elképzeléseknél szűkebb körben kellene alkalmazni a brit kormány által tervezett pontozásos bevándorlási rendszert, és az engedélyezési kritériumok között megszabott kereseti minimumot is lejjebb kellene vinni - áll a szabályozási tervezetről összeállított, kedden Londonban ismertetett átfogó tanulmányban.

  • Korlátozottan kellene alkalmazni a pontozásos bevándorlási rendszert

A konzervatív párti brit kormány az ausztráliai pontozásos elbíráláshoz hasonló, egységes - vagyis az Európai Unióból és az unión kívüli országokból érkezőkre egyformán érvényes - bevándorlási szabályozást kíván életbe léptetni a brit EU-tagság pénteki megszűnése után kezdődő 11 havi átmeneti időszak lejártával, várhatóan 2021 januárjától.

A kiemelkedően magas képzettségű külföldi szakemberek - főleg tudósok és kutatók - ugyanakkor gyorsított eljárással kaphatnak nagy-britanniai tartózkodási és munkavállalási engedélyt.

A brit belügyminisztérium mellett működő, de hivatalosan független bevándorlási tanácsadó szervezet (Migration Advisory Committee, MAC) a kormány megbízásából elkészített 278 oldalas elemzésében megállapítja azonban, hogy a pontozásos rendszert más országok minden esetben csak a szélesebb körű bevándorlási és munkavállalási szabályozás egyik elemeként használják.

A MAC ennek alapján azt javasolja kedden ismertetett jelentésében, hogy a brit kormány a pontozásos rendszert elsősorban a magasan képzett külföldi munkavállalók letelepedési és munkavállalási szabályozásában alkalmazza.

A szervezet ugyanakkor javasolja a szakképzett munkaerő fogalmának kiterjesztését is. A jelentés konkrét ajánlásokat fogalmaz meg: a MAC szakértői szerint ebbe a körbe be kellene vonni olyan - a brit gazdaságban erőteljesen hiányszakmáknak számító - foglalkozási köröket, mint az ácsok, fal- és padlóburkoló, épületüvegező és szobafestő-mázoló szakmunkások, valamint légkondicionáló- és hűtőgépszerelők.

A tanácsadó szervezet szerint azonban túl magas az ebbe a körbe tartozók nagy-britanniai munkavállalási engedélyéhez kötött, jelenleg 30 ezer fontos (12 millió forintos) alsó éves kereseti határ, amely az új bevándorlási szabályozás alapján mindenkire érvényes lesz majd, azokra az EU-állampolgárokra is, akik az átmeneti időszak lejárta után érkeznek.

A MAC szerint a 30 ezer fontos éves minimálkereset megkövetelése munkaerőhiányt teremtene számos területen, például az állami egészségügyi ellátórendszerben (NHS), amelynek egyes szakterületein a szakképzett személyzet általában nem keres ennyit évente.

A szervezet szerint reálisabb kenne 25 600 font körüli szinten meghúzni az engedélyezéshez szükséges minimális kereseti határt, mert így az NHS és a szintén munkaerőhiánnyal küszködő brit közoktatás is könnyebben tudna külföldi szakértőket toborozni.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!