2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Napi aktuális 05:00

Külföld

Koránt égettek Dániában az egyiptomi és a török nagykövetség előtt

Tüntetők kisszámú csoportja Koránt égetett Dániában a koppenhágai egyiptomi és török nagykövetségek előtt kedden.

  • Koránt égettek Dániában az egyiptomi és a török nagykövetség előtt

A keddi megmozdulásokat a Dán Hazafiak nevű csoport szervezte, amely a muszlimok szent könyvének egyik példányát hétfőn és a múlt héten a koppenhágai iraki nagykövetség előtt égette el. Az utóbbi egy hónapban két hasonló incidens volt Svédországban.

A török külügyminisztérium kedden határozottan elítélte a Korán elleni "támadásokat" hozzátéve, hogy a dán hatóságok, azzal, hogy hagyják ezt megtörténni, nem látják a lehetséges következmények súlyosságát. Törökország már hétfőn felszólította a dán vezetést, hogy megfelelő intézkedésekkel vegye elejét az iszlám ellen irányuló "gyűlölet-bűncselekménynek".

Bahrein a nap folyamán bekérette a svéd ügyvivőt és tiltakozását fejezte ki a stockholmi Korán-égetésekkel kapcsolatban.

Az egyiptomi külügyminisztérium is bekérette az országban működő svéd diplomáciai képviselet ügyvivőjét kedden az iszlám vallás szent könyvének meggyalázása miatt.

Dánia ugyan "provokatív és szégyenletes cselekményekként" elítélte a Korán-égetéseket, de arra hivatkozott, hogy "a véleménynyilvánítás és gyülekezés szabadságát is tiszteletben kell tartani". Lars Lokke Rasmussen külügyminiszter kedden kijelentette, hogy konstruktív beszélgetést folytatott a kérdésben iraki hivatali partnerével. "Megismételtem, hogy Dánia elítéli ezeket a kisszámú ember által elkövetett szégyenletes cselekményeket. Hangsúlyoztam, hogy minden tüntetésnek békésnek kell maradnia" - írta a korábban Twitter néven ismert X közösségi platformon.

Borítókép: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!