2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Külföld

Csirkehúsos bébiételt hívott vissza a dm

Pürésített csirkehúsos bébiételt hívott vissza a dm-drogerie markt, mert nem zárható ki, hogy kék fóliadarabkák kerültek a termékbe - tette közzé honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön.

  • Csirkehúsos bébiételt hívott vissza a dm

 

A tájékoztatás szerint a bébiételt a magyar dm üzletekben zárolták és visszahívják a fogyasztóktól. A dm értesítette a Nébih-et.

A termék neve dmBio csirkehúskészítmény, négy hónapos kortól adható a babáknak, 125 grammos kiszerelésű, minőségmegőrzési ideje 2021. január 21-én jár le.

A dm honlapján megjelent tájékoztatás szerint a bébiételt elővigyázatosságból hívták vissza. Arra kérik a vásárlókat, hogy az érintett lejárati idejű terméket ne fogyasszák el, az üzletek visszaveszik a bontatlan és a már bontott termékeket, blokk nélkül is.

Kőolaj eredetű szennyeződést mutattak ki csecsemőtejporokban

A berlini központú civil szervezet közleménye szerint laboratóriumi vizsgálatok ásványolaj eredetű aromás szénhidrogének (MOAH) jelenlétét mutatták ki Németországban, Franciaországban és Hollandiában forgalmazott termékekben.

A szennyezést a Nestlé, a Danone, a Novalac, a Neolac, a Hero Baby és a Nutrilon nevű cégek egyes csecsemőtejpor-termékeiben mutatták ki. A Foodwatch felszólította a vállalatokat, hogy vonják ki a forgalomból a szennyezett termékeket és figyelmeztessék a vásárlókat.

Mint írták, a vizsgálatokkal három tekintélyes élelmiszeripari laboratóriumot bíztak meg, amelyek egymástól függetlenül és más-más módszertannal dolgoztak. Az elemzett minták felében mutattak ki MOAH-szennyeződést.

A Foodwatch kiemelte, hogy ezek az anyagok rákkeltő és génkárosító hatásúak lehetnek, még sincs jogszabályban rögzített egészségügyi határérték, amely gátat vetne élelmiszeripari használatuknak.

Kifejtették, hogy a kőolaj eredetű szennyezettségek valamennyi fajtájánál be kell vezetni határértékeket, és a különösen veszélyes MOAH-szennyezettség esetében a zéró tolerancia elvét kell érvényesíteni. Hozzátették, hogy a szennyeződés gyakran a csomagolási folyamat révén keletkezik, erre gyanakodnak a csecsemőtejporoknál is.

Közleményük szerint a vizsgálaton fennakadt termékben a MOAH-koncentráció kilogrammonként 0,3 milligramm és 3 milligramm között volt. Hangsúlyozták, hogy az ilyen anyagoknak nincs helyük az élelmiszerekben, különösen nem a csecsemőtápszerekben. Csak olyan termékeket lenne szabad forgalmazni, amelyekről a szülők és az ápolók teljesen biztosan tudhatják, hogy nem okoznak egészségi ártalmakat - húzta alá Matthias Wolfschmidt, a Foodwatch nemzetközi kampányokért felelős igazgatója.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!