2024. 02. 28. Szerda Ákos, Bátor napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Könnygázzal oszlatták Szenegálban az elnökválasztás elhalasztása ellen tüntetőket

Könnygázzal oszlatták vasárnap Szenegál fővárosában, Dakarban az elnökválasztás elhalasztása ellen tüntetőket, az egyik megmozduláson előállították Anta Babacar Ngom elnökjelöltet is a kampánymenedzsere szerint.

  • Könnygázzal oszlatták Szenegálban az elnökválasztás elhalasztása ellen tüntetőket

Macky Sall szenegáli elnök szombaton jelentette be, hogy határozatlan időre elhalasztják az előzőleg február 25-re kitűzött elnökválasztást a jelöltlistával kapcsolatos viták miatt. Az ellenzék tiltakozott a döntés ellen és hatósági puccsnak nevezte a történteket.

A nap folyamán mintegy kétszázan akadályozták Dakar egyik legfőbb közlekedési csomópontján a forgalmat gumiabroncsokból emelt, felgyújtott torlaszokkal.

A tömeg a mellékutcákban keresett menedéket, amikor a rendőrök könnygázt vetettek be és előállították az elégedetlenkedőket. A biztonsági erőkkel kialakult tülekedésbe legalább két ellenzéki elnökjelölt is belesodródott. Daouda Ndiaye mikroblogján írta, hogy rendőrök támadták meg, Anta Babacar Ngomot pedig kampánymenedzsere szerint előállították.

Aminata Touré volt miniszterelnök szintén arról számolt be a közösségi médiában, hogy előállították és egy rendőrőrsre kísérték.

"Macky elnök hatalomból való távozására most bélyeget nyom a demokrácia példa nélkül álló elnyomása" - tette hozzá Touré.

Az ellenzék további megmozdulásokat jelentett be hétfőre a parlament épülete elé.

Sall elnök szombati bejelentése nyomán a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) aggodalmát fejezte ki a halasztás miatt és egy új időpont kitűzését sürgette minél előbb.

Fotó: illusztráció, Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!