2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

Könnygázzal oszlattak a brüsszeli tüntetésen

Erőszakba torkollott az ENSZ migrációs csomagja elleni tüntetés Brüsszelben. A rendőrök könnygázt vetettek be a tömeg szétoszlatására, miután többen is kövekkel dobálták meg a rendőröket. Ötven személyt állítottak elő.

  • Könnygázzal oszlattak a brüsszeli tüntetésen

„Kifelé az iszlámmal!” – skandálják a flamand bevándorlásellenes és szélsőjobboldali szervezet által meghirdetett demonstráció résztvevő Brüsszelben. A megmozduláson a belga hatóságok szerint 5500-an jelentek meg.

„Fel akarjuk emelni a hangunkat a Marrákesi paktum ellen – kezdte Dries Van Langenhove, a Schild En Vrienden alapítója. – Szerintünk antidemokratikusan hozták meg az erről szóló döntést. Nem bírják az emberek többségének a bizalmát, nincs többsége a kormánynak. Szerintem a jövőben a belga kormány tagjainak jobban oda kell figyelniük arra, hogy mit akarnak az emberek igazából” – mondta a belga jobboldali ifjúsági szervezet alapítója.

A kezdeti békés vonulás azonban erőszakba torkollott. A tömeg át akarta törni a rendőrkordont, hogy bejussanak az Európai Bizottság épületébe, majd több százan kövekkel dobálták meg az egyenruhásokat. Több ablakot is betörtek.

A rendfenntartók válaszul könnygázt és vízágyút vetettek be és mintegy ötven embert őrizetbe vettek.

„Mindannyian migránsok gyerekei vagyunk” – ez már az ellentüntetők egyik transzparensén olvasható. Ezt a megmozdulást a fiatal szocialisták hirdették meg. Körülbelül ezren vehettek részt ezen a demonstráción.

„A marrákesi paktum elleni menetet szerveztek, és a Facebook-eseményen azt írták, a flamand emberek nevében beszélnek. Magam is flamand és belga vagyok, nem aggódom. Több ezer ember szintén nem aggódik emiatt a menet miatt, és szolidaritásra, emberségre szólítunk fel, emberi és szolidaritásra épülő menekültpolitikára” – nyilatkozta Renzo Clevers, a fiatal szocialista mozgalom elnöke. 

Eredetileg a belga hatóságok nem engedélyezték a két tüntetést, az esetleges összecsapásokra és rendbontásra hivatkozva, de visszavonták a tiltást.

Az ENSZ migrációs csomagja miatt kisebbségbe került a belga kormány, miután az Új Flamand Szövetség kilépett a koalícióból.

A flamand nacionalista párt amiatt döntött így, hogy Charles Michel a tiltakozásuk ellenére is aláírta az ENSZ migrációs csomagját, amit a parlamenti képviselők nagy többsége is támogatott.

A világszervezet 193 országa még 2 éve egyezett meg erről a nem kötelező érvényű egyezményről, hogy visszaszorítsák az illegális migrációt, felgyorsítsák a jogosulatlanul érkezők kitoloncolását és erősítsék a migránsok beilleszkedését. A jóváhagyási folyamatból azonban az Egyesült Államok, Izrael, Ausztrália, valamint több európai uniós tagállam, köztük Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia is kilépett, mert a szerződés szerintük sérti a nemzeti szuverenitást, mert a migrációt emberi jognak tartja, illetve, nem tesz különbséget menedékkérők és bevándorlók között.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Teherán válasza a történtekre + videó

Teherán válasza a történtekre + videó

Arról, hogy hogyan reagált Teherán a történtekre és milyen a biztonsági készültség Izraelben Breuer Péter közel-kelet szakértő, a Heti TV tulajdonosa élőben beszélt a Híradóban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!