2021. 12. 05. Vasárnap Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Svenk

Következik:

Hírek 16:00

Külföld

Kongóban megkezdték az ebola elleni oltási kampányt

Megkezdődött hétfőn az ebola elleni oltási kampány a Kongói Demokratikus Köztársaságban, csaknem egy héttel azután, hogy a vírus ismét megjelent az ország északkeleti részén - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO Twitter-bejegyzése szerint elsőként annak a matandai egészségügyi központnak a dolgozóit oltották be, ahol az első pácienst kezelték.

A kongói egészségügyi minisztérium február 7-én jelentette be, hogy ebolafertőzést azonosítottak egy páciensnél azután, hogy az illető elhunyt.

A WHO szerint február 13-ig négy esetet azonosítottak, közülük ketten meghaltak. A negyedik páciens, akinél a fertőzés tényét hivatalosan megerősítették, a matandai egészségügyi dolgozója.

A kongói kormány november 18-án jelentette be, hogy véget ért a tizenegyedik ebolajárvány az országban. A járvány során 130-an fertőződtek meg, 55-en meghaltak, 75-en kigyógyultak a hivatalos adatok szerint. Az ezt megelőző, tízedik járvány során 2280 ember halt bele a kórba a WHO szerint.

Mindeközben az afrikai kontinens másik országában, Guineában bejelentették az ebolajárványt azután, hogy a vírus ismét megjelent az ország délkeleti részén található Gouécké nevű településen, amely nem messze található az ország második legnépesebb városának számító Nzérékorétól.

Mike Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója egy hétfői sajtótájékoztatón úgy vélekedett: a kongói és guineai ebolajárvány rendkívüli éberséget igénylő regionális kockázatot jelent.

A betegséget 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először.

A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy a denevérekről terjedt át emberekre a kórokozó. A betegség fertőzött ember vagy állat testnedvével történő közvetlen érintkezés által terjed. A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrisebb híreink

Orbán Viktor: Adni jó! + videó

December 5-én ünnepeljük az önkéntesség világnapját, melynek előestéjén Orbán Viktor ellátogatott az Ökomenikus Segélyszervezet adományboltjához – derült ki a kormányfő által közzétett videóból és fotóalbumból.

Ukrajnában ismét szigorítanak

Ukrajnában ismét szigorítanak, ami azt jelenti, hogy hétfőtől az enyhébb járványügyi zónákban a vállalkozások és közintézmények is csak úgy működhetnek majd, ha az alkalmazottak mindegyike be lesz oltva.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Romániában is kimutatták az omikron változatot

Romániában is jelen van a koronavírus új, Afrika déli részén felfedezett omikron elnevezésű változata, miután Dél-Afrikából visszatért két betegnél mutatták ki a kórokozónak ezt a variánsát.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!