2021. július 23.,
péntek, Lenke napja

Kolumbiai katonai hírszerzés: Az egykori gerillaszervezet több ezer harcosa ragadott fegyvert

MTI

2019. június 6., csütörtök 19:04

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű, egykori gerillaszervezet több ezer egykori harcosa ragadott ismét fegyvert a kolumbiai kormánnyal 2016 novemberében aláírt békemegállapodás ellenére - áll egy katonai hírszerzési jelentésben, amelyet a Reuters hírügynökség ismertetett csütörtökön.

A jelentés szerint a fegyveres gerillák száma körülbelül 2300, ami ugrásszerű növekedés ahhoz a 300-hoz képest, amennyi az egyezmény megkötésekor volt.

Az egyezmény aláírásával a FARC csaknem 13 ezer tagja - beleértve több mint 6 ezer harcosát - szolgáltatta be fegyverét megsemmisítésére és hagyott fel a mintegy öt évtizedig tartó harccal, amelyek következtében százezrek haltak meg és milliók váltak földönfutóvá.

A jelentés szerint 31 "disszidens" FARC-csoport van, ezek kokacserje-termesztő régiókban és illegális aranybányászathoz köthető területeken tevékenykednek.

A megállapodás óta politikai párttá vált FARC szerint egykori harcosai a gazdasági lehetőségek hiánya miatt érzett frusztráció és a megbélyegzés, valamint az ellenük irányuló erőszak miatt fogtak ismét fegyvert. Carlos Antonio Lozada, a FARC egyik szenátora a Caracol nevű kolumbiai rádiónak május közepén azt mondta, hogy a FARC 114 volt tagja és egykori gerillák 31 családtagja vált gyilkosság áldozatává a 2016-os megállapodás óta.

A Reuters szerint Iván Duque kolumbiai elnök az - elődje, a Nobel-békedíjas Juan Manuel Santos által elért - egyezmény módosítására törekszik, mivel szerinte a megállapodás túlzottan elnéző azzal a FARC-cal, amely emberrablásban, kábítószer-kereskedelemben, zsarolásban és gyilkosságokban volt érintett évtizedeken keresztül.

A katonai hírszerzési jelentés a jelenleg is aktív Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) nevű gerillaszervezetről is szót ejt. A beszámoló szerint a baloldali felkelőcsoport harcosainak száma közel nyolc százalékkal, mintegy 2400-ra nőtt 2018 óta. Az ELN korábban tárgyalásokat folytatott a Santos-kormányzattal, de Duque felmondta azokat egy januári robbantásos merényletet követően, amelynek elkövetőjeként az ELN jelentkezett.

A kormány és a FARC között 2016 novemberében kötött béke egy több évtizedes konfliktusnak vetett véget. A mintegy ötven évig tartó konfliktusban a hivatalos becslések szerint több mint 260 ezren haltak meg, 60 ezren sebesültek meg és 6,9 millióan menekültek el otthonukból a dél-amerikai országban.

MTI