2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Külföld

Kolumbiai katonai hírszerzés: Az egykori gerillaszervezet több ezer harcosa ragadott fegyvert

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű, egykori gerillaszervezet több ezer egykori harcosa ragadott ismét fegyvert a kolumbiai kormánnyal 2016 novemberében aláírt békemegállapodás ellenére - áll egy katonai hírszerzési jelentésben, amelyet a Reuters hírügynökség ismertetett csütörtökön.

  • Kolumbiai katonai hírszerzés: Az egykori gerillaszervezet több ezer harcosa ragadott fegyvert

A jelentés szerint a fegyveres gerillák száma körülbelül 2300, ami ugrásszerű növekedés ahhoz a 300-hoz képest, amennyi az egyezmény megkötésekor volt.

Az egyezmény aláírásával a FARC csaknem 13 ezer tagja - beleértve több mint 6 ezer harcosát - szolgáltatta be fegyverét megsemmisítésére és hagyott fel a mintegy öt évtizedig tartó harccal, amelyek következtében százezrek haltak meg és milliók váltak földönfutóvá.

A jelentés szerint 31 "disszidens" FARC-csoport van, ezek kokacserje-termesztő régiókban és illegális aranybányászathoz köthető területeken tevékenykednek.

A megállapodás óta politikai párttá vált FARC szerint egykori harcosai a gazdasági lehetőségek hiánya miatt érzett frusztráció és a megbélyegzés, valamint az ellenük irányuló erőszak miatt fogtak ismét fegyvert. Carlos Antonio Lozada, a FARC egyik szenátora a Caracol nevű kolumbiai rádiónak május közepén azt mondta, hogy a FARC 114 volt tagja és egykori gerillák 31 családtagja vált gyilkosság áldozatává a 2016-os megállapodás óta.

A Reuters szerint Iván Duque kolumbiai elnök az - elődje, a Nobel-békedíjas Juan Manuel Santos által elért - egyezmény módosítására törekszik, mivel szerinte a megállapodás túlzottan elnéző azzal a FARC-cal, amely emberrablásban, kábítószer-kereskedelemben, zsarolásban és gyilkosságokban volt érintett évtizedeken keresztül.

A katonai hírszerzési jelentés a jelenleg is aktív Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) nevű gerillaszervezetről is szót ejt. A beszámoló szerint a baloldali felkelőcsoport harcosainak száma közel nyolc százalékkal, mintegy 2400-ra nőtt 2018 óta. Az ELN korábban tárgyalásokat folytatott a Santos-kormányzattal, de Duque felmondta azokat egy januári robbantásos merényletet követően, amelynek elkövetőjeként az ELN jelentkezett.

A kormány és a FARC között 2016 novemberében kötött béke egy több évtizedes konfliktusnak vetett véget. A mintegy ötven évig tartó konfliktusban a hivatalos becslések szerint több mint 260 ezren haltak meg, 60 ezren sebesültek meg és 6,9 millióan menekültek el otthonukból a dél-amerikai országban.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz

Az idei európai parlamenti (EP-) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!