2024. 03. 05. Kedd Adorján, Adrián napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Koalíciós vitát okozott a dízel autók lecserélése

A szociáldemokraták a gyártókkal fizettetnék meg a környzetevédelmi szűrők beszerelését, a kereszténydemokraták az autógyártók többségi álláspontját képviselték, és inkább a teljes autócserét támogatják.

  • Koalíciós vitát okozott a dízel autók lecserélése

Kedd hajnalra jutott csak dűlőre a német kormány, hogy mit kezdjen a dízel autókkal. A nagyvárosokban a légszennyezettség egyre komolyabb probléma és az autózási tilalom nem népszerű a választók körében. Két forgatókönyv volt napirenden: a dízel autó tulajdonosok, vagy becserélhetik a szennyező járműveket, vagy drága szűrőket építenek be a kocsikba. Az autóipari lobbi az autócserét favorizálta, a kormány pedig ezt figyelembe vette.

„Úgy gondoljuk, hogy a szűrőberendezéseket a járműiparnak kell fizetni, ha ezt szeretnék az dízel autók tulajdonosai, akkor kérjenek ajánlatot a gyártóktól. Ezt írtuk le az anyagunkban. Nem az állam dolga, hogy fizessen és nem fizethetnek a fogyasztók sem” – érvelt Svenja Schulze német környezetvédelmi miniszter.

A szociáldemokrata miniszter azt mondta, hogy nem az a cél, hogy kiűzzék a dízel autókat, mert jóval kevesebbet fogyasztanak, viszont fontos, hogy ne szennyezzék a környezet.

A bajor CSU által delegált közlekedési miniszter az autógyártók különböző elképzelésit próbálta képviselni.

„Nem vagyok a BMW szóvivője, de a Volkswagen belement a szűrőberendezések beépítésébe, érdemes lenne ennek a részleteit megbeszélni” – nyilatkozta Andreas Scheuer közlekedési miniszter.

A BMW ugyanakkor elzárkózott az utólag feljavítás lehetőségétől és a Mercedest gyártó Daimler is inkább a becserélés mellett érvelt, akár 5 ezer euróig állja a csere költségeit. Így a kormány is végül a cserét ajánlja a fogyasztóknak.

A Volkswagen jóformán beleroppant a dízel csalás botrányba. 2015-ben Egyesült Államokban bukott le a német gyártó, kiderült, hogy a dízel autói sokkal több káros magasabb értékben bocsátanak ki károsanyagot, mint a megengedett határérték. A többi német autógyártó is érintett volt a csalásban. Azóta egyre több Európai nagyvárosból tiltják ki a szennyező kocsikat. Tegnap észak olaszországi tartományokból tiltották ki a hétköznapokon az Euro4-es dízelmotornál alacsonyabb besorolású autókat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!