2024. 05. 29. Szerda Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Külföld

KMKSZ és UMDSZ: Az ukrán nyelvtörvény diszkriminatív és drasztikusan jogfosztó

Diszkriminatívnak minősítette az ukrán parlament által a napokban elfogadott nyelvtörvényt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség kedden Ungváron kiadott közös nyilatkozatában, hozzátéve: a törvény alapjaiban sérti az ország polgárainak emberi jogait és drasztikusan szűkíti az ukrajnai nemzetiségek anyanyelv-használati jogait.

  • KMKSZ és UMDSZ: Az ukrán nyelvtörvény diszkriminatív és drasztikusan jogfosztó

Az MTI-hez is eljuttatott nyilatkozatban a KMKSZ és az UMDSZ emlékeztetett arra, hogy az ukránnak mint államnyelvnek a működéséről szóló törvény kötelező erővel írja elő az államnyelv kizárólagos használatát a közélet szinte minden területén, beleértve a közoktatást, a sajtó és hírközlés, valamint a gazdasági, politikai és kulturális tevékenységek szféráit is, amivel gyakorlatilag kizárja bármilyen más nyelvnek a társadalmi érintkezésben történő használati lehetőségét. A jogszabály - mutatott rá a két szervezet - "állampolgári kötelezettségként határozza meg az ukrán nyelv ismeretét, gyakorlatilag bármilyen kinevezessel és megválasztással járó közhivatal, illetve méltóság elnyerésének alapfeltételéül szabja az ukrán nyelv tudását." Szerintük a törvény intézményrendszert hoz létre az előírt szabályok betartatására, annak megsértését hivatalvesztéssel és bírságokkal torolja meg. A KMKSZ és az UMDSZ megállapította, a törvény nem csak ellehetetleníti a nemzeti és nyelvi kisebbségek nyelveinek a közösségi térben való használatát, de még büntetést is kilátásba helyez e szabályok megsértői számára, miáltal ellentmond az ország hatályos alkotmányának és számos nemzetközi kötelezettségvállalásának is.

"Úgy véljük, hogy az elfogadott törvény diszkriminatív jellegű, mely alapjaiban sérti az ország polgárainak emberi jogait, drasztikusan tovább szűkíti az Ukrajnában élő nemzetiségeknek az anyanyelv használatával kapcsolatos jogait, tovább gerjeszti a feszültséget bel- és külpolitikai vonatkozásban egyaránt. Ellentmond az ország európai uniós és euro-atlanti integrációs törekvéseinek" - szögezte le közös nyilatkozatában a KMKSZ és az UMDSZ.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A NATO már bevetésre alkalmas erőket szervez

A NATO már bevetésre alkalmas erőket szervez

Ön szerint nevezhető az megelőzésnek, ha a NATO különböző nemzetiségű katonákból akar Ukrajnába szervezni úgynevezett gyorsreagálású hadtestet? Mert Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kicsinyítve a tervezett akciót, annak minősítette.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A Financial Times magasztalja Magyarországot

A Financial Times magasztalja Magyarországot

Magyarország, Olaszország és Franciaország, 1 milliárd eurós támogatást ad saját nemzeti költségvetéséből a ritka betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek felfedezésének elősegítésére.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!