2020. február 26.,
szerda, Géza napja

Kizárólag az államfő oszlathatja fel az olasz parlamentet

2019. augusztus 10., szombat 12:23

Matteo Salvini leszögezte: elfogadhatatlan lenne bármilyen kísérlet arra, hogy új olasz kormánykoalíció lépjen a mostani helyébe. A döntés most az államfő kezében van. Kizárólag Sergio Matarella oszlathatja fel a parlamentet, és írhat ki újabb voksolást. A politikai válság megrázta az olasz gazdaságot.

Vegyes érzésekkel fogadták az olaszok a kormánykoalíció összeomlását.

2018 júniusában lépett koalícióra a Liga és az Öt Csillag, azóta azonban a Liga megduplázta a támogatottságát. A bevándorlásellenes párt a friss felmérések szerint 36 százalékon áll miközben eddigi partnere az Öt csillag Mozgalom csak 17 százalékon.

A Ligának kedveznének az előrehozott választások. Matteo Salvini kijelentette: nem új koalícióban kell gondolni, hanem mielőbb újabb voksolást kell tartani.

Szakértők szerint a belügyminiszter győzelmével még inkább jobbra tolódhat Olaszország.

A döntés most az államfő kezében van. Kizárólag Sergio Matarella oszlathatja fel a parlamentet, és írhat ki újabb választásokat, miközben a kormánynak nemsokára a költségvetési törvényről kellene szavaznia.

A politikai válság már megrázta az olasz gazdaságot. A milánói tőzsde index -2,5% -kal esett vissza. Még kérdéses, hogy a nemzetközi hitelminősítők hogyan reagálnak.

HírTV