2020. december 1.,
kedd, Elza napja

Kivonultak a kurdok a török határ menti területekről

2019. október 21., hétfő 12:45

A szíriai kurd harcosok kivonultak a török határ mentén fekvő Rász al-Ainból. Helyüket a Törökországgal szövetséges csapatok vették át, akik korábban ostromolták a települést. A kivonulást a Törökország által meghirdetett fegyvernyugvás részeként hajtották végre a kurd erők.

„Isten, Szíria, Bashar” – skandálják ezek a szír katonák, akiket elnökük a kurdok megsegítésére küldött Észak-Szíriába. A szír kormányerők és a velük szövetséges orosz katonák az elmúlt héten vonultak be az észak-szír területekre, hogy a török offenzívát visszaszorítsák. Ankara október 9-én azzal a céllal indította el a Béke Forrása nevű hadműveletet, hogy az általa terrorszervezetnek tartott kurd milíciákat kiszorítsa a térségből, és egy biztonsági övezetet hozzon létre, amin keresztül a szír menekültek hazatérhetnek.

Múlt hét csütörtökön azonban az Egyesült Államok közvetítésével Törökország beleegyezett, hogy 5 napra felhagy a harcokkal.

Ha a kurdok kivonulnak, akkor minden rendben lesz. Ám, ha nem, amint a 120 óra lejár, újraindítjuk a Béke Forrása hadműveletet. Ezt elmondtuk az európai uniós és az amerikai delegációknak is

– jelentette ki a török elnök.

A hétvégén még mindkét fél azzal vádolta a másikat, hogy megsértik az egyezményt. Ankara szerint a terroristák a tűzszünet ellenére 14 támadást követtek el a térségben, a Szíriai Demokratikus Erők nevű kurd milícia pedig azt állította, hogy 20 civil halt meg, további húszan pedig megsérültek mióta a fegyvernyugvás életbe lépett.

Hétfő reggelre azonban a kurdok kivonultak a török határ mentén fekvő Rász al-Ainból. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja megerősítette, hogy mintegy 500 fegyveres hagyta el a várost, miután gondoskodtak a halottak eltemetéséről és a sebesültek elszállításáról. Helyüket pedig már át is vették a Törökországgal szövetséges milíciák, akik korábban lőtték a várost.

A megállapodás értelmében a kurdoknak a Manbidzs városától az iraki határig tartó, 32 km széles, és csaknem 500 km hosszú sávból kell kivonulniuk kedd estig.

HírTV