2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Külföld

Kiverte a biztosítékot a magyarellenes plakátkiállítás

Az osztrák államfő felkérte az alkancellárt, vizsgálja ki a magyarellenes linzi plakátkiállítás ügyét. Erről Heinz Fischer köztársasági elnök levélben tájékoztatta a bécsi magyar nagykövetet. A provokatív tárlat miatt az Ausztriában élő romák kulturális egyletének elnöke, Rudolf Sarközi is tiltakozott.

Orbán Viktor, valamint a Jobbik ajánlásával készült szalámi cigányokból és egy haláltábor krematóriumában sült szűzpecsenye Rossini módra. Linz központjában, a városháza épületében láthatóak ezek a náci szimbólumokkal terhelt magyar- és romaellenes plakátok. Eva Maria Barki hiába tett bujtogatás miatt feljelentést bűncselekmény hiányában, lezárták a nyomozást. „Ez nem úgy néz ki, hogy romáknak akarnak segíteni, ez kifejezetten a magyar miniszterelnök ellen szól – csak politikai okok vannak, semmi más!” – mondta Eva Maria Barki.

A gyűlöletkeltő tárlat miatt hiába tiltakozott az Ausztriában élő romák kulturális egyletének elnöke is, a szocialista városvezetés mégis befogadta Marika Schmiedt alkotásait.

„Ezt a kiállítást mi nem egy Magyarországgal szembeni provokációként értelmezzük, hanem egész Európa romapolitikáját minősíti” – mondta Julius Stieber. Az osztrák nagyváros kulturális igazgatója nem érti a magyarok felháborodását azt állítja, őket nem zavarná, ha a kancellár fotója díszelegne egy török bevándorlókból készült füstölnivaló címkéjén. „Én nem hinném, hogy Ausztria tiltakozna, ha valami hasonló történne Magyarországon és itt szeretném hangsúlyozni, hogy egyetlen európai ország sem tiltakozott a kiállítás miatt, csak a magyarok” – közölte Julius Stieber.


A linzi városházán csak egyetlen politikus, a magyar miniszterelnök képmása szerepel a montázsokon. A bécsi magyar nagykövet azt mondja, Heinz Fischer osztrák államfő érzékenyen reagált tiltakozására – pedig ő is baloldali politikus. „A köztársasági elnök válaszolt a levelemre, azt írta, hogy aggódik az ügy miatt. Az ügyet illetékességből továbbította a külügyminiszternek, aki egyben osztrák alkancellár is” – mondta Szalay-Bobrovniczky Vince.

Arról egyelőre nincs adat, pontosan hányan tekintették meg tárlatot, hatása azonban már érzékelhető az osztrák sajtó Magyarországról szóló előítéletes írásaiban.

Tekintse meg a teljes műsort:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!