2024. 04. 13. Szombat Ida napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Külföld

Kitört két indonéziai tűzhányó, de egyelőre senki nincs veszélyben

Kitört kedden két indonéziai tűzhányó, hamufelhőt lövellnek a magasba és egyéb forró vulkáni törmelékeket a hegyek oldalára. Az egyik a Szumátra szigeten lévő Sinabung, a másik pedig a Jáván található Merapi. Egyelőre senki nincs veszélyben.

  • Kitört két indonéziai tűzhányó, de egyelőre senki nincs veszélyben

A 2600 méter magas Sinabung hamuoszlopa mintegy ötezer méter magasra nyúlik, a hegy oldalán pedig folyik le a forró gázokat és olvadt kőzeteket tartalmazó törmelékár - közölte az indonéz földtani hivatal.

A vulkán az elmúlt egy hétben kezdett el ismét működni, ez idő alatt 13-szor jegyeztek fel hamukitörést. Újabb lakosokat nem kellett kitelepíteni, és a légi közlekedést sem zavarja egyelőre, de a hatóságok felszólították az embereket, hogy három kilométernél közelebb ne menjenek a kráteréhez. A Sinabung 2010 óta többször működésbe lépett, előtte négyszáz éven át nyugalomban volt. 2010-ben kettő, 2014-ben tizenhét, 2016-ban pedig kilenc falusi halálát okozta forró vulkáni törmelék, valamint miatta harmincezer embernek el kellett hagynia az otthonát az évek során.

A 2968 méter magas Merapi 2018 óta tört ki többször. Ezúttal törmeléke már csaknem két kilométer hosszan folyt le a hegy délnyugati oldalán a földtani intézet közlése szerint. Előtte 2010-ben volt egy nagy kitörése, amelynek 340 ember esett áldozatul, és 60 ezret ki kellett telepíteni. Jelenleg ez a legaktívabb indonéziai vulkán.

Indonézia az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn helyezkedik el, és nagyjából 130 tűzhányója van, az országban a vulkánkitörések mellett a földrengések is gyakoriak.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!