2020. február 25.,
kedd, Mátyás napja

Kitiltanák az óceánjárókat Velencéből

Hír TV

2019. június 3., hétfő 17:19

Kitiltanák az tengerjáró hajókat Velencéből. A római közlekedési minisztérium ezt azután jelentette be, hogy vasárnap egy irányíthatatlanná vált luxushajó egy lehorgonyzott turistahajónak ütközött, a balesetben legalább négyen megsérültek.

A vasárnapi balesetben amerikai, új-zélandi és ausztrál állampolgárok is megsérültek. A San Basilio nevű hajóállomás a sziget egyik fő hajózási csatornájának a bejáratánál található, itt úsznak be a hajók a nyílt tengerről a városba. A történtek után Velencében leállt a forgalom, és felfüggesztették a hétvégére meghirdetett ünnepi hajós felvonulást is.

Velencében régóta vita folyik arról, hogy kitiltsák-e a tengerjáró hajókat a lagúnaváros vízi útjairól. 2017-ben a velenceiek saját kezdeményezésre népszavazást is rendeztek az ügyben, amin a többség a kitiltás mellett emelt hangot. A referendum azonban jogilag nem volt érvényes. A római közlekedési minisztérium bejelentette, hogy június végére rendeletet akar hozni az óriási turistahajók kitiltásáról.

Velencébe mintegy 600 tengerjáró hajó érkezik évente, egyenként több ezer turistával a fedélzetükön. A természetvédők többször felhívták a figyelmet az óriáshajók okozta környezeti károkra. A városra egyébként különösen nagy terhet ró az évente érkező több mint 24 millió turista is, ennek csökkentésére idén februárban hozta meg a városvezetés azt a döntést, aminek értelmében szeptembertől turistaadót kell fizetnie mindazoknak, akik csak egy napra érkeznek a szigetre.

Hír TV