2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Kiterjedt erdőtüzek pusztítanak Amazóniában és Szibériában

Ismét lángolnak az erdők Amazóniában. A tavalyi évhez képest harmadával több helyről jelentettek tüzeket, a brazil kormány azonban azt állítja, hogy a helyzet nem súlyos. Közben a föld másik nagy kiterjedésű összefüggő erdőségében, Szibériában is lángolnak az erdők. Ott az állandóan fagyott földréteg zsugorodását jelzi a tüzek megszaporodása.

  • Kiterjedt erdőtüzek pusztítanak Amazóniában és Szibériában

Globális katasztrófától tartanak a környezetvédő szervezetek. A föld tüdejének nevezett Amazonas esőerdőben ismét lángok pusztítanak.

A tavalyi katasztrófához lépest ráadásul 28%-al több helyen csaptak fel a lángok.

Jair Bolsonaro elnök egy éve személyeskedő vitát folytatott Emmanuel Macron francia elnökkel arról, hogy kihez tartozik az Amazonas és kinek a kötelessége megvédeni azt.

Brazil részről visszatérő érv ebben a vitában az, hogy azok az országok fenyegetik Brazíliát szankciókkal, amelyek saját őserdeiket korábban szinte teljes kiirtották.

Megértjük az Önök által érzett aggodalmakat, annak tükrében, hogy Önök mit tettek. Meg akarnak kímélni minket attól, hogy elpusztítsuk az erdeinket, mint ahogy Önök elpusztították a saját erdeinket korábban

- közölte a brazil gazdasági miniszter a washingtoni központú Aspen Intézet online konferenciáján.

Közben a föld másik nagy kiterjedésű összefüggő erdőségében, Szibériában is felcsaptak a lángolnak.

Csak tegnap az erdővédelmi szolgálat más szervek segítségével 66 helyszínen, 720 hektár területen oltotta eloltotta a tüzeket. 2300 ember, 400 jármű és 28 repülőgép vesz részt az oltásban, további 64 repülő pedig felderítést végez további tüzek után kutatva

- közölte a repülős erdővédelmi szolgálat igazgatóhelyettese Moszkvában.

A szibériai tűzoltók munkáját a légierő ejtőernyős egységei is támogatják Jakutföldön. A meteorológusok további tikkasztó hőséget és szárazságot jósolnak, így a tűzveszély elmúlására rövid távon nem lehet számítani az erdős, tundrás, tőzeglápos területeken Szibériában. A klímakutatók attól tartanak, hogy a tüzek megszaporodása annak a jele, hogy az álladóan fagyott földréteg, az úgynevezett permafroszt felolvad, ami tovább gyorsítja a klímaváltozást a világban.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!