2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Kitartanak a bukaresti tiltakozók

Kitartanak a bukaresti tiltakozók, több ezren gyűltek össze a Győzelem terén. A tiltakozók békések, a rendőrök a demonstráció helyét kordonokkal vették körbe, az odavezető nagyobb sugárutak forgalmát korlátozzák. A transzparenseken a többi közt azt üzenik a tiltakozók, hogy nem lehet megfélemlíteni őket. A külföldön dolgozó románok tegnap esti százezres tüntetését könnygázgránátokkal és vízágyúval oszlatta szét a román rendőrség. Az összecsapásokban több százan megsebesültek, több rendőrt is kórházba kellett szállítani.

  • Kitartanak a bukaresti tiltakozók

Egyes becslések szerint több mint 100 ezer embert hívtak Bukarest utcáira a baloldali kormány ellen a nyári szabadságukra hazatért vendégmunkások. Előrehozott választásokat, és a korrupt tisztségviselőket védő törvényalkotás leállítását követelik.

„Abban az országban akarok élni, ahol születtem. Romániában!” – írták a tüntetők az egyik transzparensre. Egy nő pedig az ellenállok szóval a fején tiltakozott a korrupció ellen. A résztvevők szerint a román szociáldemokrata kormányfő miatt szegényedett el az ország.

Később többen is át akarták törni a hivatali épületeket védő kordont, ám a rohamrendőrök az útjukat állták.

A dulakodásból összecsapás lett, az egyenruhások többeket kiemeltek a tömegből, majd vízágyút és könnygázt is bevetettek a feldühödött demonstrálók oszlatására. Ezután figyelmeztetés nélkül, könnygázgránátokkal lőtték az embereket. Ezt a tüntetőt a hasán találták el. A tömegoszlatás során több mint 400-an sebesültek meg – köztük rendőrök is, több mint 30 embert pedig előállítottak.

A miniszterelnök szabadságát tölti, de Klaus Iohannis államfő elítélte a brutális rendőri fellépést és magyarázatot követel a történtekre. Komoly politikai erővel bírnak a külföldön dolgozók, Iohannis 4 éve nekik köszönhette, hogy államfővé választották.

Becslések szerint minden ötödik munkaképes román más uniós államban dolgozik, ez több mint 3 és félmillió embert jelent, ami súlyos munkaerőhiányt okoz Romániában.

Az osztrák köztévé munkatársait is bántalmazták

Válaszokat és vizsgálatot követel az osztrák kancellár a román kormánytól, miután a bukaresti tömegoszlatáson osztrák újságírókat is bántalmaztak a rendőrök. Sebastian Kurz közösségi oldalán arra hívja fel a bukaresti kabinet figyelmét, hogy a szólásszabadság és a sajtószabadság az EU alapértékének számít, amelyben hisznek és amelyet minden körülmények között védeni kell.

Az osztrák állami televízió egyik stábja éppen élőben közvetített, amikor az egyenruhások összetűztek az agresszívebb tüntetőkkel, így az újságírók két tűz közé kerültek. Az ORF operatőrét megverték, a tudósító pedig éppenhogy el tudott menekülni az egyenruhások elől.

„Hiába látszott, hogy újságírók vagyunk”

Az ORF tudósítója nyilatkozott a Hír televíziónak a történtekről.

„Próbáltunk felvenni egy élő bejelentkezést a késő esti hírműsorunkhoz. A rendőrök és a huligánok között álltunk. A rendőrök megpróbáltak rátámadni a huligánokra, és minket is megtámadtak. Oldalra húzódtunk, az egyik rendőr, aki elment mellettünk, megpróbált megütni egy pajzzsal, és nem értettem, miért. Hiába látszott, hogy újságírók vagyunk, ők minden ott lévőt huligánként kezeltek; az operatőröm megpróbált elmenekülni, és 3-4 rendőr üldözte, egy kis mellékutcába kergették, és elkezdték gumibottal ütlegelni. Ő meg azt kiabálta, hogy operatőr vagyok, hagyják abba, néhány ütés után leálltak, és tovább mentek. Az operatőröm sokkos állapotba került, a hátán zúzódások keletkeztek” – emlékezett vissza Ernst Gelegs.

Egymásra mutogat a kormányfő és az államfő

A román államfő és a kormánypárt közben egymást vádolja a történtek miatt. Klaus Iohannis köztársasági elnök már az éjszaka folyamán elítélte a rendőri brutalitást és vizsgálatot követelt. A szociáldemokraták elnöke, Liviu Dragnea viszont azzal vádolja az államfőt, hogy ő a politikai ösztönzője az erőszakba torkolló tüntetéseknek. Hasonló vádakat fogalmazott meg a politikus az ellenzékkel szemben is, amely szerinte így akar kormányváltást elérni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!