2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Kínai termékekre vetett ki védővámot Trump

200 milliárd dollár értékű kínai import-termékekre vet ki 10 százalékos védővámot az amerikai elnök, az intézkedés a jövő héten lép életbe. Donald Trump azzal fenyegette meg Pekinget, hogyha megtorló intézkedésekkel válaszol az importvámra, akkor Washington újabb kínai termékeket sarcol meg.

  • Kínai termékekre vetett ki védővámot Trump

Elektronikai cikkeket, bútorokat, táskákat és élelmiszereket- összesen 6 ezer féle terméket érint az amerikai elnök Kínát sújtó kereskedelmi vámja. Az intézkedést Donald Trump a piaci záráskor jelentette be. 

„Meg fogják látni, ahogy bezárnak a piacok bejelentünk valamit Kínával kapcsolatosan. És ezzel nagyon sok pénz fog érkezni majd az amerikai kasszába. Nagyon sok pénz jön majd abból, amit teszünk. A piacok zárnak, meglátják” – mondta az elnök.

Az intézkedés szerint az USA 200 milliárd dollár értékű kínai importtermékekre készül 10 százalékos védővámot kivetni. A kínaiak szerint Trump belpolitikai célokra használja fel a kínai védővámokat.

„Nagyon úgy néz ki, hogy ezzel világszerte vége a globalizációnak. Ez pedig annak köszönhető, hogy a politikusok többsége a helyiekre gondol a választási szempontok miatt. Azt akarják elérni, hogy az emberek úgy lássák, hogy a politikusok gondolnak rájuk, biztosítják őket és ezért teremtenek egy ilyen környezetet. Ez a fajta környezet erősödik most fel minden országban, nem csak az USA-ban” – fogalmazott egy hongkongi lakos.

Az amerikai elnök bejelentésére a yüan gyengülni kezdett és megindult a részvények esése is a kínai tőzsdén.

„Negatív hatása lesz a piacokra különösen egy olyan országban, mint Kína, ahol a tőzsde nagyon érzékeny. Ezek a vámok rossz reakciókat hoznak majd. Ez a személyes véleményem. Júliustól mostanáig folyamatosan estek az árfolyamok” – aggódott egy helyi.

A kínai kormány annak lehetőségét vizsgálja, hogy tárgyalódelegációt küld Washingtonba hátha enyhíthető az amerikai elnök által bejelentett intézkedéssor.

Donald Trump azt is előre jelezte: amennyiben Peking megtorló intézkedésekkel válaszol, Washington azonnal továbblép és a vámokat harmadik körben is kiveti újabb termékekre, a hozzávetőlegesen 267 milliárd dollár értékben. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!