2021. április 14.,
szerda, Tibor napja

Kína új vadászgépeket mutatott be

Hír TV

2018. november 12., hétfő 15:30, frissítve: hétfő 16:55

Kína új generációs vadászgépekkel tartott légi bemutatót a csuhai támaszponton. A lopakodó üzemmóddal ellátott gépekkel sokak szerint az új amerikai vadászrepülőre kívántak válaszolni.

Négy vadászgép repül el a közönség felett, laza alakzatban. A gépek különböző manővereket hajtanak végre, párokban állva. A vadászgépek hasa nyitva áll, bemutatva a rakétákat.

„Az új generációs vadászgép kiválóan teljesít információgyűjtés, látóhatáron kívüli célpont megsemmisítése és lopakodás terén. Óriási fölénnyel bír szinte minden téren, tökéletes a légi fölény megtartásához” – mondta Chen Qiqiang vadászpilóta. 

Szakértők szerint a kínai lopakodó vadász stratégiai kihívást jelenthet az Egyesült Államok kulcsfontosságú elemeinek. Nagy hatótávolságú rakétákkal felszerelve kiszolgáltatott helyzetbe hozhatják a légi utántöltőket, a parancsnoki- , valamint a felderítőgépeket.

A vasárnapi volt az utolsó napja a hatnapos Kínai Légi Bemutatónak. Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy Kína legújabb vadászgépei orosz tervezésű hajtóműveket használnak. Ez arra utalhat, hogy Kína még mindig problémákkal küzd a hajtóművek fejlesztésének terén.

„Még sosem volt olyan vadászgépünk, aminek felszereltsége megközelítette volna a világvezető kategóriát. A jövőben további előrelépésekre számítunk” – nyilatkozta Wang Zhonghua katonai mérnök. 

Kína negyedik generációs vadászgépének érkezése teljes mértékben felborítja a Ázsiai- Csendes óceáni térség hatalmi egyensúlyát, ugyanis eddig csakis Japán rendelkezett lopakodásra képes katonai vadászgépekkel.