2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

A szabadság bolond körei

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Kína csatlakozik a WHO COVAX nevű finanszírozási alapjához

Kína csatlakozik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) COVAX nevű finanszírozási alapjához, amelynek célja a koronavírus elleni vakcinához való gyors és méltányos hozzáférés biztosítása - jelentette be a pekingi külügyminisztérium pénteken.

  • Kína csatlakozik a WHO COVAX nevű finanszírozási alapjához

Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő arról számolt be, hogy a kormány csütörtökön megállapodást írt alá a COVAX társvezetőjeként működő GAVI vakcinaszövetséggel. Hangsúlyozta: Kína elkötelezett abban, hogy az általa fejlesztett és alkalmazott oltóanyagokat globális közkinccsé tegye, és prioritásként tekint arra, hogy ezekkel ellássa a fejlődő országokat.

A közleményből nem derül ki, hogy Kína pontosan milyen módon járulna hozzá az alaphoz, a megállapodás részleteit egyelőre nem tették közzé.

A WHO azt a célt tűzte ki, hogy a COVAX-on keresztül 2021 végéig kétmilliárd adag oltóanyagot, 245 millió kezelést és félmilliárd koronavírus-tesztet biztosítson. A jelenleg klinikai tesztelés alatt álló védőoltások közül kilenc - köztük két kínai fejlesztésű vakcina - esélyes arra, hogy kiválasszák a program keretében történő alkalmazásra. Összesen egyébként négy kínai fejlesztésű oltóanyag tart a klinikai tesztek harmadik fázisában.

A COVAX alaphoz eredetileg szeptember 18-ig csatlakozhattak volna a részvevők, ám ezt a határidőt az Egyesült Államok és Oroszország mellett Kína is elmulasztotta, jóllehet a pekingi vezetés még korábban kijelentette, hogy a saját fejlesztésű vakcináit "globális közkinccsé teszi".

Tedrosz Adhanom Grebrejeszusz, a WHO főigazgatója szeptember végén elmondta, hogy addig 167 ország, vagyis a világ lakosságának 70 százaléka csatlakozott a COVAX-hoz. António Guterres ENSZ-főtitkár pedig közölte, hogy az addig összegyűjtött hárommilliárd dollár mellett további 35 milliárd dollárra volna szükség a célok megvalósításához.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!