2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Kiemelték a tömegből Greta Thunberget és elvitték a rendőrök

Elvitték a rendőrök Greta Thunberget. A klímaaktivista a németországi Lückerath bányabővítése elleni tiltakozáson vett részt, amikor egy kisebb csoporttal együtt a rendőrök kiemelték a tömegből.

  • Kiemelték a tömegből Greta Thunberget és elvitték a rendőrök

Előtte felszólították, hogy hagyja el a helyszínt, de ennek nem tett eleget. A hatóságok eddig mintegy 300 klímaaktivistát vittek el a helyszínről. A tiltakozók saját testükkel védték a települést, amely egy bányabővítés miatt tűnhet el. Németország az energia-krízis hatására döntött úgy, hogy tovább működteti szén-erőműveit, és bővíti bányászati kapacitásait.

Hat napig tartott a klímaaktivisták eltávolítása

A művelet hatodik napján, hétfőn ért véget Németországban a kiürítés egy lignitbánya bővítése miatt lebontásra váró településen, amelyet megszállva tartottak klímaaktivisták.

 Az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Lützerath utolsó bejelentett lakója már 2022 októberében elköltözött, miután megvásárolta ingatlanát a környékbeli lignitbányájának bővítésére készülő RWE energetikai óriáscég, a község elhagyott épületeiben 2020 nyara óta táborozó klímavédelmi aktivisták viszont nem akartak önként távozni.

Az RWE január 11-én kezdte meg a település lebontását rendőri biztosítással. Eljárásának jogosságát több bírósági döntés is megerősíti, de a szénalapú energiatermelést elutasító aktivisták ragaszkodtak a bányabővítési tervek elvetéséhez. A több száz aktivista eltorlaszolta az utakat, és felépítettek egyebek között több olyan háromlábú állványt is 4-5 méter hosszú gerendákból, amelyekre odakötözték egymást. Sokan fák ágai közé épített apró kunyhókban várták a kiürítést.

Az aktivisták eltávolítására csaknem ezer rohamrendőrt mozgósítottak. Fokozatosan, szinte négyzetméterről négyzetméterre ürítették ki a területet. A "falufoglalók" sok esetben támadták meg őket kövekkel, tűzijátékokkal, gyújtópalackokkal.

A klímatüntetők súlyosabb problémát jelentenek, mint a rendbontó migránsok

Mandiner beszámolója szerint szokatlanul éles hangú kritika jelent meg a németországi klímatüntetőkkel szemben a Spiegel hasábjain hétfőn. Nikolaus Blome egykori Bild-főszerkesztő publicisztikájában azt írja, hogy

nincs lényegi különbség a lützerathi klímaaktivisták és a bűnöző bevándorlók között.

Blome írása elején megállapítja, hogy a botrányos berlini szilveszteri zavargásokon résztvevő külföldiek és migránsok esetében „egyértelműnek kellene lennie”, hogy integrációs deficitekről van szó.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

HírTV - MTI - Mandiner

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!