2022. 10. 06. Csütörtök Brúnó, Renáta napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Külföld

Kiemelt feladat a kereskedelem nyitottságának fenntartása

A koronavírus-járvány mélyreható és hosszan tartó negatív gazdasági hatásainak ellensúlyozására az Európai Uniónak kiemelt feladata a világ többi részével folytatott kereskedelem nyitottságának fenntartása - szögezték le a tagállamok szakminiszterei a csütörtöki videokonferenciájuk során elfogadott zárónyilatkozatukban.

  • Kiemelt feladat a kereskedelem nyitottságának fenntartása

A nemzetközi kereskedelmi ügyekkel foglalkozó miniszterek aláhúzták, hogy támogatni kell az EU-tagállamok gazdaságainak gyors helyreállítását, az ellátási láncok hosszútávú fenntarthatóságának biztosításával.

Utóbbi cél érdekében meg kell őrizni a kereskedelem nyitottságát és folytonosságát, ez feltétele az egységes piac hatékony működésének is - szögezték le.

A márciusi EU-csúcs résztvevői hangsúlyozták, hogy mihamarabb meg kell teremteni a blokk "stratégiai autonómiáját". Diplomáciai források szerint egyes tagállamok kormányai ezt úgy értelmezik, hogy bizonyos termékek gyártását vissza kell telepíteni Ázsiából Európába.

Phil Hogan kereskedelmi ügyekért felelős uniós biztos az európai gazdaság sebezhetőségére, illetve védelmének szükségességére hívta fel a figyelmet csütörtökön.

Kiemelte: a közösségnek diverzifikálni kellene az ellátási láncokat, hogy csökkenteni lehessen az egyes országoknak való kitettséget, azt ugyanakkor elérhetetlen célnak nevezte, hogy mindent helyben állítsanak elő, így szerinte a legfontosabb az ellátási láncok ellenálló képességének erősítése lenne.

Felszólította a tagországokat, hogy osszák meg információikat, valamint önkéntesen működjenek együtt a külföldi befektetések hatékony átvilágításának biztosítása érdekében.

Az Európai Uniónak fontos célja a vállalatok védelme, főleg olyan területeken, mint az egészségügy, az orvosi kutatás, a biotechnológia, továbbá a biztonság és a közrend szempontjából alapvető fontosságú infrastruktúrák, anélkül, hogy korlátoznák a közösség általános nyitottságát a külföldi beruházások előtt - közölte a biztos.

Az EU nyitott, és továbbra is nyitott akar maradni a külföldi tőkebefektetések előtt. A jelenlegi körülmények között azonban megfelelő ellenőrzésekkel mérsékelni kell ezt a nyitottságot. "Nem szabad naivnak lennünk, tudnunk kell, ki és milyen célból fektetne be Európában"

- fogalmazott.

Hogan emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság március végén már felszólította a tagállamokat, hogy teljes mértékben használják ki az uniós és a nemzeti jog alapján rendelkezésükre álló eszközöket az olyan, unión kívüli harmadik országokból származó beruházások megakadályozására, amelyek alááshatják Európa biztonságát vagy közrendjét.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!