2020. április 8.,
szerda, Dénes napja

Kicsit „megcsapolták” az élelmezési programot, az embereknek elegük van

Hír TV

2018. november 19., hétfő 14:07, frissítve: hétfő 14:09

Kormányzati korrupció ellen tüntettek a világ egyik legszegényebb országában. Haiti fővárosában az emberek amiatt tiltakoznak, hogy a szigetállam előző vezetése megcsapolta a nemzetközi élelmezési programot.

Kormányellenes tüntetők autógumikat égettek Haiti fővárosában. Port-au-Prince-ben eredetileg korrupció ellen vonultak az utcára az emberek. Egy a szenátus által elfogadott jelentés szerint az ország előző vezetése, 2008 és 2016 között, visszaélt a hatalmával és sikkasztottak az ún. Petrocaribe alap forrásaiból. Az élelmezési programot 2005-ben hozták létre, 12 karibi ország, valamint a szintén gazdasági gondokkal küzdő Venezuela olajbevételeiből származik az alap összege.

„Kitaszítottak, kizsákmányoltak bennünket. Társadalmi, gazdasági követeléseinket nem teljesítették. Kész tervük van ellenünk. De mi is válaszolunk a Jovenel elnök tervére” – mondta egy haiti tüntető.

A tüntetők nemcsak az előző vezetés, hanem az mostani elnök lemondását is követelik.

„Követeljük, hogy Jovenel elnök távozzon, mert nem csinál semmit az országban. Ha nem távozik a hatalomból, erővel kényszerítjük a palota elhagyására. Felgyújtjuk a rendőrséget is, mindent. Rájuk fogunk lőni” – így egy másik demonstráló.

Egy hónapja az államfő azt ígérte, kivizsgálja az élelmezési program körüli visszaéléseket, de az ellenzék vitatja az eljárás tisztességességét. Szerintük az előző és a mostani elnök szoros kapcsolatban állnak.

„A nemzetközi közösségnek azt üzenjük, .... hogy az emberek azt követelik, Jovenel Moise távozzon, de ne száműzetésbe, mert az ő helye az ország börtönében van. Korrupt. A többi korrupt között helye. Ezt követeljük” – követelte egy tüntetésen résztvevő.

Legutóbb októberben vonultak utcára az emberek. Az akkori megmozdulás egy halálos áldozatot követelt a világ egyik legszegényebb országában, amelyet az utóbbi években számtalan természeti csapás is sújtott.