2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Külföld

Ki akarták szabadítani a lefejezett újságírót

Kommandósok próbálták kiszabadítani nyáron az Iszlám Állam fogságából a napokban lefejezett újságírót. Az akcióban az iszlamisták több emberét megölték, de a túszokat nem találták. Egyes hírek szerint a foglyok között van egy másik amerikai újságíró is, Steven Sotloff, akit James Foley-hoz hasonlóan szintén halállal fenyegetnek. Közben a The New York Times úgy tudja, a terroristák több millió dolláros váltságdíjat követeltek Foley szabadon engedéséért, az ajánlatba azonban Washington nem ment bele.

Mindent megtesz Amerika, hogy kimenekítse állampolgárait Szíriából, az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezettől. „Biztosíthatom önöket, hogy a kormány minden lehetőséget megragad katonailag, diplomáciailag és titkosszolgálatilag, hogy megtalálja és hazahozza az amerikaiakat. Hosszabb távon pedig azért, hogy megállítsa az Iszlám Államot, mert láttuk, hogy mire képesek” – nyilatkozta Marie Harf helyettes külügyi szóvivő.

Amerikai kommandósok július elején megpróbálták kiszabadítani a terrorszervezet foglyait, azonban az akció sikertelen volt. A katonák ugyanis nem találták az amerikai túszokat, köztük a most lefejezett újságírót, James Foley-t. A kísérletet a Fehér Ház engedélyével hozták nyilvánosságra, ez az első alkalom, hogy elismerték, hogy amerikai katonák szír földre léptek.

Obama: Az Iszlám Állam egy rákos daganat
Barack Obama azt mondta: közös erőfeszítéssel kell eltávolítani és megakadályozni az Iszlám Állam továbbterjedését. Az amerikai elnök azt ígérte, országa folytatja a terrorizmus elleni harcot. Bővebben>>>

Közben megemlékezést tartottak a 2012-ben elfogott és néhány napja lefejezett amerikai újságíró, James Foley szülei. „Szörnyű. Az emberek sokféleképpen meghalhatnak, de ez a legszörnyűbb módja a halálnak és kísért engem, hogy mennyi fájdalmat élhetett át és mennyire borzalmas a kivégzésnek ez a módja a többihez képest. A bátorságát mutatja, hogy mennyire bátor volt a végsőkig, és úgy hiszem, hogy elfogadta ezt a helyzetet és elfogadta Isten hitét magában és a saját hitét Istenben” – mondta James Foley apja.

Az újságíró főnöke szerint a tárgyalásokat nehezítette, amikor az Egyesült Államok bombázni kezdte Irakban az Iszlám Állam állásait. „Múlt héten a Foley-család e-mailt kapott az emberrablóktól, ami a bombázások miatti gyűlölettel volt tele az Egyesült Államok ellen, és azt mondták, hogy ki fogják végezni Jimet. Hittük és imádkoztunk, hogy nem ez fog történni. Gyorsan kapcsolatba léptünk az elrablókkal, kegyelemért könyörögtünk, elmondtuk nekik, hogy Jim egy ártatlan újságíró, aki sosem ártott a szíriaiaknak, ugyanakkor mélyen érzett irántuk és kértük őket, hogy adjanak időt, hogy más megoldást találjunk. Sajnos nem mutattak könyörületet” – mondta Phil Balboni, a Global Post elnöke.

Brit lapértesülések szerint egyébként valószínűleg londoni az a férfi, aki lefejezte James Foley-t. Korábban már a brit külügyminiszter is elismerte, hogy a tettesnek brit akcentusa van. A feltételezések szerint a férfi azonos azzal, aki még júniusban egy közösségi oldalon toborzott az Iszlám Államnak harcosokat. A brit terrorellenes rendőrség megkezdte a nyomozást ellene. Szintén brit lapértesülések szerint az Iszlám Állam nem csak amerikaiakat, hanem három britet is fogva tart. Ugyanakkor az amerikaiakhoz hasonlóan a britek sem tárgyalnak a terroristákkal.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Számtalan nagysikerű magyar alkotás született a Pannónia Filmstúdióban, amelyek közül a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon igazi gyöngyszemeket is találhatunk majd. A Svenk című műsorunkban részletesen is megismerhetik a kínálatot.
Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Ki ne ismerné és szeretné az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilmet? A Szélesvásznú történelem adásában ezúttal Ternovszky Bélával, az alkotás Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőjével, valamint a rajzfilmben szereplő Lusta Dick hangját adó Mikó Istvánnal beszélgetünk a film kulisszatitkairól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!