2024. 02. 26. Hétfő Géza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Kezdetét vette a katalán függetlenségi politikusok elleni per

A spanyol legfelsőbb bíróságon megkezdődött a katalán függetlenségi vezetők elleni per. Tizenketten állnak a taláros testület elé a 2 évvel ezelőtti alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás valamint a függetlenségi nyilatkozat miatt. Az ügyészség 7 és 25 év közötti börtönbüntetéseket kért rájuk. A politikai jelentőségű pert óriási érdeklődés övezi, ezért a bíróság környékén a spanyol hatóságok szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe.

  • Kezdetét vette a katalán függetlenségi politikusok elleni per

A börtönből érkeztek a katalán vezetők a kordonnal lezárt spanyol legfelsőbb bíróságra. Madridban megkezdődött a tartomány függetlenségéért harcoló politikusok elleni per. Támogatóik a spanyol fővárosban követelték a vezetőik szabadon engedését.

„Ma országunk történelmének legfontosabb tárgyalása kezdődik. A demokrácia áll a bíróság elé. Több mint 2 millió ember nyilvánította ki a véleményét egy politikai lehetőségről, amely nem tetszik az államnak” – mondta egy katalán képviselő.

Utcára vonultak az spanyol egységpártiak is, akik ördögnek rajzolták le a katalán vezetőket.

„Sokáig éljen Spanyolország egysége! Börtönben a puccs szervezőivel. Ez Spanyolország és akinek ez nem tetszik, elmehet” – olvashatók a transzparenseken.

Tizenketten állnak a taláros testület elé a 2017. október 1-én alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás, valamint a függetlenségi nyilatkozat miatt. Az ügyészség szerint a vádlottak veszélybe sodorták az ibériai ország alkotmányos rendjét, Katalónia függetlenségére irányuló tervükhöz erőszakot is alkalmaztak. Ezért 7 és 25 év közötti börtönbüntetéseket kért rájuk.

Az önkéntes száműzetésben lévő volt katalán elnök egy berlini sajtótájékoztatón a perrel kapcsolatban úgy fogalmazott, az a spanyol demokrácia próbája.

„Ma tiszteletreméltó és ártatlan embereket láttunk, demokratákat, olyan embereket, akik parlamenti megbízásukat végezték, most pedig úgy ültetik őket oda, mintha bűnözők lennének. Bűnözők, akik felett soha meg nem történt bűntettekért ítélkeznek, olyan bűntettekért, amelyekre semmi bizonyíték nincs” – mondta Carles Puigdemont, volt katalán elnök.

Szavait az európai vezetőkhöz intézve Puigdemont hozzátette: miért van az, hogy az EU-t jobban érdeklik a venezuelai fejlemények, mint az, hogy mi történik Madridban?

A tárgyalás kezdete egybeesik a kisebbségben lévő szocialista kormány számára kulcsfontosságú költségvetési szavazással a spanyol parlamentben. Amennyiben a büdzsét a képviselők többsége szerdán nem fogadja el, az előrehozott parlamenti választásokhoz is vezethet Madridban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ezüstérmes a magyar socca válogatott a Copa Americán + videó

Ezüstérmes a magyar socca válogatott a Copa Americán + videó

A magyar válogatott 2-0-s vereséget szenvedett a házigazdától a Mexikóban megrendezett Socca Copa America döntőjében, így a második helyen zárta a tornát - tájékoztatott a Socca Hungary Facebook-oldala. A gólkirályi címet Vörös-Torma Martin hódította el.
Így nem nyilatkoznak a DK-sok a Magyar Nemzetnek, de alpáriságból jeles + videó

Így nem nyilatkoznak a DK-sok a Magyar Nemzetnek, de alpáriságból jeles + videó

Vasárnap délután közös tüntetést szervezett a DK, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd, a közvetlen köztársaságielnök-választás mellett és ahogy fogalmaztak a pedofilhálózat ellen. A megjelent politikusokat a Magyar Nemzet stábja a többi között a gyermekvédelmi törvény szigorításáról szerette volna kérdezni, de a legtöbb DK-s és Momentumos politikus agresszívan hárította a kérdéseket.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Ön szerint lesz 3. évfordulója az orosz-ukrán háborúnak?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!