2019. augusztus 19.,
hétfő, Huba napja

Kezdetét vette a katalán függetlenségi politikusok elleni per

Hír TV

2019. február 12., kedd 11:49, frissítve: kedd 16:22

A spanyol legfelsőbb bíróságon megkezdődött a katalán függetlenségi vezetők elleni per. Tizenketten állnak a taláros testület elé a 2 évvel ezelőtti alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás valamint a függetlenségi nyilatkozat miatt. Az ügyészség 7 és 25 év közötti börtönbüntetéseket kért rájuk. A politikai jelentőségű pert óriási érdeklődés övezi, ezért a bíróság környékén a spanyol hatóságok szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe.

A börtönből érkeztek a katalán vezetők a kordonnal lezárt spanyol legfelsőbb bíróságra. Madridban megkezdődött a tartomány függetlenségéért harcoló politikusok elleni per. Támogatóik a spanyol fővárosban követelték a vezetőik szabadon engedését.

„Ma országunk történelmének legfontosabb tárgyalása kezdődik. A demokrácia áll a bíróság elé. Több mint 2 millió ember nyilvánította ki a véleményét egy politikai lehetőségről, amely nem tetszik az államnak” – mondta egy katalán képviselő.

Utcára vonultak az spanyol egységpártiak is, akik ördögnek rajzolták le a katalán vezetőket.

„Sokáig éljen Spanyolország egysége! Börtönben a puccs szervezőivel. Ez Spanyolország és akinek ez nem tetszik, elmehet” – olvashatók a transzparenseken.

Tizenketten állnak a taláros testület elé a 2017. október 1-én alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás, valamint a függetlenségi nyilatkozat miatt. Az ügyészség szerint a vádlottak veszélybe sodorták az ibériai ország alkotmányos rendjét, Katalónia függetlenségére irányuló tervükhöz erőszakot is alkalmaztak. Ezért 7 és 25 év közötti börtönbüntetéseket kért rájuk.

Az önkéntes száműzetésben lévő volt katalán elnök egy berlini sajtótájékoztatón a perrel kapcsolatban úgy fogalmazott, az a spanyol demokrácia próbája.

„Ma tiszteletreméltó és ártatlan embereket láttunk, demokratákat, olyan embereket, akik parlamenti megbízásukat végezték, most pedig úgy ültetik őket oda, mintha bűnözők lennének. Bűnözők, akik felett soha meg nem történt bűntettekért ítélkeznek, olyan bűntettekért, amelyekre semmi bizonyíték nincs” – mondta Carles Puigdemont, volt katalán elnök.

Szavait az európai vezetőkhöz intézve Puigdemont hozzátette: miért van az, hogy az EU-t jobban érdeklik a venezuelai fejlemények, mint az, hogy mi történik Madridban?

A tárgyalás kezdete egybeesik a kisebbségben lévő szocialista kormány számára kulcsfontosságú költségvetési szavazással a spanyol parlamentben. Amennyiben a büdzsét a képviselők többsége szerdán nem fogadja el, az előrehozott parlamenti választásokhoz is vezethet Madridban.