2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

Külföld

Kevesebb migráns jött Európába az elmúlt évben

Csökkent a tavaly regisztrált menedékkérők száma a tagállamokban - legalább is Európai Unió statisztikai hivatala szerint. A Közösség határ- és partvédelmi ügynöksége ugyanakkor arról számolt be, hogy 2019 első 2 hónapjában 40 százalékkal nőtt az illegális határátlépések száma a Nyugat-Balkánon.

  • Kevesebb migráns jött Európába az elmúlt évben

Hónapok óta Spanyolország az Észak-Afrikából Európába induló migránsok első számú célpontja. Ennek oka, hogy a baloldali madridi kormány nem csak támogatja a bevándorlást, hanem kikötési engedélyt is ad azoknak a hajóknak, amelyek menedékkérőket szállítanak.

Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint Ciprus után az ibériai államban növekedett meg leginkább a beadott bevándorlási kérelmek száma. 2017-hez képest mintegy 70 százalékkal.

Az Eurostat ennek ellenére arról számolt be, hogy 11 százalékkal csökkent az Európai Unióban 2018-ban regisztrált menedékkérők száma a tavaly előtti adatokhoz képest. A friss jelentés szerint 2018-ban 580 ezren, egy évvel korábban pedig 655 ezren nyújtottak be az unióban letelepedni. Főként szírek, afgánok és irakiak.

Magyarországon 2018-ban mindössze 635 személy folyamodott menekültstátuszért. Ez a szám 2017-ben még 3115 volt, vagyis 80 százalékos csökkenés mutatkozik. Ehhez elemzők szerint a Brüsszel által bírált magyar bevándorláspolitika is jelentősen hozzájárult. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Parlament és a Bizottság továbbra is elkötelezett a migráció támogatása mellett. Bakondi György azt mondta, a balliberális erők komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy végrehajtsák a Soros-tervet.

Brüsszel anyagi forrásokat akar elvonni azoktól az országoktól, amelyek ellenzik a bevándorlást. Amely tagállamok azonban nyitottak a menekültek befogadására, azoknak pénzt folyósít a Közösség.

Tíz százalékot lehet erre költeni. A többit azt a legális határátlépés segítésére, valamint a kvóták szerinti elosztásra, és a különféle betelepítések támogatására. Nagyon érdekes, hogy amelyik állam befogad, az 10 ezer eurót kaphat. Itt elég jelentős összegekről van itt szó– mondta Bakondi György. 

Miközben az Eurostat csökkenő migrációról beszél, addig az Unió part- és határvédelmi ügynöksége egészen más adatokat tett közzé. A Frontex jelentése szerint idén januárban és februárban 40 százalékkal nőtt az illegális határátlépések száma a Nyugat-Balkánon, mint az előző év azonos időszakában. A Törökországból Görögországba érkező bevándorlók kijátsszák a hatóságokat, és a határzárak ellenére folyamatosan szivárognak a kontinens belseje felé. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!