2021. április 17.,
szombat, Rudolf napja

Kevesebb migráns jött Európába az elmúlt évben

Hír TV

2019. március 15., péntek 12:52, frissítve: péntek 14:17

Csökkent a tavaly regisztrált menedékkérők száma a tagállamokban - legalább is Európai Unió statisztikai hivatala szerint. A Közösség határ- és partvédelmi ügynöksége ugyanakkor arról számolt be, hogy 2019 első 2 hónapjában 40 százalékkal nőtt az illegális határátlépések száma a Nyugat-Balkánon.

Hónapok óta Spanyolország az Észak-Afrikából Európába induló migránsok első számú célpontja. Ennek oka, hogy a baloldali madridi kormány nem csak támogatja a bevándorlást, hanem kikötési engedélyt is ad azoknak a hajóknak, amelyek menedékkérőket szállítanak.

Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint Ciprus után az ibériai államban növekedett meg leginkább a beadott bevándorlási kérelmek száma. 2017-hez képest mintegy 70 százalékkal.

Az Eurostat ennek ellenére arról számolt be, hogy 11 százalékkal csökkent az Európai Unióban 2018-ban regisztrált menedékkérők száma a tavaly előtti adatokhoz képest. A friss jelentés szerint 2018-ban 580 ezren, egy évvel korábban pedig 655 ezren nyújtottak be az unióban letelepedni. Főként szírek, afgánok és irakiak.

Magyarországon 2018-ban mindössze 635 személy folyamodott menekültstátuszért. Ez a szám 2017-ben még 3115 volt, vagyis 80 százalékos csökkenés mutatkozik. Ehhez elemzők szerint a Brüsszel által bírált magyar bevándorláspolitika is jelentősen hozzájárult. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Parlament és a Bizottság továbbra is elkötelezett a migráció támogatása mellett. Bakondi György azt mondta, a balliberális erők komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy végrehajtsák a Soros-tervet.

Brüsszel anyagi forrásokat akar elvonni azoktól az országoktól, amelyek ellenzik a bevándorlást. Amely tagállamok azonban nyitottak a menekültek befogadására, azoknak pénzt folyósít a Közösség.

Tíz százalékot lehet erre költeni. A többit azt a legális határátlépés segítésére, valamint a kvóták szerinti elosztásra, és a különféle betelepítések támogatására. Nagyon érdekes, hogy amelyik állam befogad, az 10 ezer eurót kaphat. Itt elég jelentős összegekről van itt szó– mondta Bakondi György. 

Miközben az Eurostat csökkenő migrációról beszél, addig az Unió part- és határvédelmi ügynöksége egészen más adatokat tett közzé. A Frontex jelentése szerint idén januárban és februárban 40 százalékkal nőtt az illegális határátlépések száma a Nyugat-Balkánon, mint az előző év azonos időszakában. A Törökországból Görögországba érkező bevándorlók kijátsszák a hatóságokat, és a határzárak ellenére folyamatosan szivárognak a kontinens belseje felé.