2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Kettős járvány fenyegeti Romániát az egészségügyi rendszer válsága közepette + videó

A december óta tomboló kanyarójárvány mellett az influenzás esetek száma is ijesztően magas Romániában. A kórházi dolgozók eközben folyamatos túlterheltségre panaszkodnak, fizetésemelést és több meghirdetett egészségügyi állást követelnek a kormánytól.

  • Kettős járvány fenyegeti Romániát az egészségügyi rendszer válsága közepette + videó

Már több tucat halálesetet tartanak nyilván úgy a kanyaró, mint az influenza miatt Romániában. A családorvosok várótermei, a sürgősségi osztályok és ügyeletek is tele vannak felső légúti panaszokkal küszködő betegekkel.

A helyzet súlyosságát a hivatalos statisztikák is alátámasztják. Országos szinten egyetlen hét alatt 7000 új légúti fertőzést regisztráltak, emellett 18 halálesetet követelt az influenza Romániában. A kanyaró is teljes erővel tombol. Csak a múlt héten szinte 400 új esetet jegyeztek. Az egészségügyi minisztérium még decemberben országos kanyarójárványt hirdetett. Azóta az esetszámok gyakorlatilag megduplázódtak.

Sajnos a járványhelyzet Székelyföldet sem kíméli. Hargita és Maros megyében például egyik hétről a másikra mintegy 800-zal nőtt a bejelentett légúti megbetegedések száma. A kanyarós megbetegedések terén pedig Maros megye sajnos az országos lista élén van. Csak az idén 55 esetet jegyeztek. Kevésbé drasztikusan, de Hargita megyét is érinti a kanyaró, ahol már a 40-hez közelít a januárban diagnosztizált fertőzések száma.

Az országos oltási kedv úgy a kanyaró, mint az influenza esetében az elmúlt évtizedben jelentősen csökkent Romániában. Az egészségügyi miniszter a kórházak járványosztályának jelenlegi túlterheltségét jórészt ennek a számlájára írja.

Amennyiben az influenzás esetek jelentősebb mértékben emelkednek, az egészségügyi dolgozók arra számítanak, hogy a minisztérium, a december óta tomboló kanyarójárvány mellett, kihirdeti az influenzajárványt is. Ez a rövidebb látogatási időt, a kötelező maszkviselést és a vírusos betegek elkülönítését jelentené a kórházak esetében. Fontos megjegyezni, hogy az emelkedő esetszámok miatt több egészségügyi intézmény már korábban bevezette ezeket a szabályokat.

Az kórházak és rendelők túlterheltsége már a teljes rendszerre rányomta a bélyegét.

A szakszervezetek általános béremelést és a befagyasztott állások szabaddá tételét követelik. Ellenkező esetben sztrájkba lépnek.

A kormány elviekben hajlik arra, hogy egy 20 százalékos béremelést szavazzon meg az egészségügyi szektornak, de ez a panaszok csak egy részére nyújt megoldást. Bukarest a szakszervezetek nyomására már felszabadított több, mint 7500 betöltetlen állást, de ez az érdekképviseletek szerint a hiányzó munkaerő alig több, mint tíz százalékát teszi ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!