2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Külföld

Kétségbeejtő a helyzet Venezuelában

A venezuelai hatóságok elzárták a határt az amerikai humanitárius segély előtt. A külföldi támogatás nem tud bejutni az országba, ahol élelmiszerhiány van. Az ország elnöke tagadja, hogy éhezne a lakosság.

  • Kétségbeejtő a helyzet Venezuelában

Amerikai segélyszállító kamion érkezik a kolumbiai-venezuelai határra. A gyógyszer és az élelmiszer azonban nem juthat át Venezuelába, mert a hadsereg lezárta a határt. Az emberek kétségbeesetten követelik, hogy nyissák meg az átkelőt.

Hat oltóanyagra van szükségünk, mindegyik ezer dollárba kerül. Honnan a fenéből vegyük meg, ha nincs elég ennivalónk sem. Honnan szerzünk 8 ezer dollárt, hogy kezeljük a betegségét? Sajnos haldoklik, mert sehogy sem tudjuk megszerezni. Ezért vagyok itt. Szeretném, hogy ez a humanitárius segély megérkezzen. Nem magamnak akarok ennivalót, vagy bármit. Jöjjön be az országba ez a segély, mert az emberek haldokolnak, Maduro úr!– mondta Kathy Alvarado, venezuelai tüntető. 

A határ túloldalán lévő kolumbiai várost Cucutát 4 gyalogos híd köti össze Venezuelával. Ezeken keresztül 3 millió ember menekült el az elmúlt években. A településen amerikai segélyszervezetek ingyenkonyhát működtetnek a nélkülözőknek.

Itt eszünk reggelit és vacsorát. Ha ez nem lenne, elvesznénk. Cigarettát és nyalókát árulok az utcán. Nincs elég pénzem, hogy tető legyen a fejem fölött. Az utcán alszom a fiammal. Nem szabadnak ennek megtörténnie, hiszen van elnökünk. Az kérem tőle, engedje be a segélyt, ne hisztériázzon, és ne féljen az olaj miatt. Csak azért mert az olajjal foglalkozik, az ne jelentse azt, hogy éhezünk. Rosszul teszi a dolgát. A nem tetszik ez neki, mondjon le és adja át a hatalmat– véli Andreina Vasquez.

Az államfő azonban hajthatatlan, és tagadja, hogy az emberek éheznének Venezuelában. Nicolas Maduro petíciót indított az amerikai beavatkozás ellen.

Az óriási olaj, ásványkincseink miatt az imperialista Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció erőfeszítésével őrült tettet akarnak végrehajtani, hogy hazug állításokra, humanitárius válságra hivatkozva megtámadják Venezuelát. Ez a válság nem létezik– nyilatkozta Nicolas Maduro. 

Az washingtoni kormány a venezuelai olajvállalattal szembeni szankciók után utazási korlátozásokat rendelt el a venezuelai elnök közvetlen környezetével szemben.

Szeretném közölni, hogy vízumkorlátozásokat vezetünk be, és megvonjuk a vízumot a törvénytelen venezuelai alkotmányozó nemzetgyűlés tagjaitól. Ez a testület a Nemzetgyűlés több alkotmányos jogát is bitorolja, a legitim nemzetgyűlését. Ez testesíti meg azt, hogy Maduro lerombolja a demokratikus intézményeket– jelentette be Elliot Abrams, az amerikai külügyminisztérium különmegbízottja, aki felszólította az európai országokat, ők is ismerjék el ideglenes államfőnek a parlament elnökét, és ne engedjék, hogy Maduro húzza az időt.

Közben 8 uniós tagország és 5 latin-amerikai állam részvételével Uruguayban tanácskozott egy nemzetközi kapcsolattartó csoport, amely szabad elnökválasztást sürget Venezuelában. A belpolitikai válságot az robbantotta ki, hogy Juan Guaidó, a venezuelai törvényhozás elnöke január 23-án a hivatalban lévő államfő elleni tüntetésen ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát. Az Egyesült Államok vezetésével több latin-amerikai és nyugati ország őt támogatja. Törökország, Kína és Oroszország azonban Madurót. Moszkva közben már az elnök kimenekítésének tervén dolgozik. Juan Guaido pedig a Vatikán közvetítését kéri a válság megoldására.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!