2023. 06. 10. Szombat Margit, Gréta napja
Jelenleg a TV-ben:

Ferencz József a második unitárius aranykor

Következik:

Poltikai hobbista 04:00

Külföld

Kétmillióval nőtt a maláriával fertőzöttek száma

2016 után 2017-ben is tovább nőtt a maláriával fertőzöttek száma, holott korábban évekig csökkenő tendencia volt tapasztalható – figyelmeztetett hétfőn kiadott jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

  • Kétmillióval nőtt a maláriával fertőzöttek száma

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete éves malária-jelentésében úgy becsülte, hogy tavaly 219 millió maláriás eset fordult elő világszerte, ami a 2016-os adathoz képest két millióval több.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO vezérigazgatója aláhúzta, hogy a javulás megtorpanása veszélybe sodorhatja a korábbi erőfeszítéseket, amelyekkel sikeresen csökkentették a maláriában megbetegedők számát. Mint a jelentésben fogalmazott: „elfogadhatatlan, hogy minden második percben meghal egy gyermek a malária miatt, amely megelőzhető és gyógyítható betegség”.

A moszkitók által terjesztett paraziták okozta maláriás fertőzések 92 százaléka afrikai országokban történik.

A jelentés szerint a fertőzések száma Burkina Fasóban, Kamerunban, Kongóban, Ghánában, Maliban, Mozambikban, Nigerben, Nigériában, Tanzániában és Ugandában nőtt tavaly. Ennek okai között szerepel, hogy ezekben az országokban nem használnak elég rovarirtóval kezelt moszkitóhálót, csökkent a rovarirtó permetek használata a belső terekben, továbbá az állapotos nők és gyerekek nem jutnak hozzá a megelőző kezeléshez. Emellett a korábbi sikerek miatt a betegség elleni küzdelemre a WHO-hoz érkező adományok összege is csökkent.

A világszervezet ezért a gazdag országokat támogatásuk növelésére kérte fel, és a malária sújtotta országokat is felszólította a betegség elleni védekezést finanszírozó hazai pénzügyi alapok létrehozására. A WHO jelentése azt is hangsúlyozta, hogy a malária visszaszorítására szánt pénzt sokkal hatékonyabban, célzott formában használják majd fel.

A jelentés ugyanakkor pozitív példaként emelte ki Indiát, ahol a maláriás esetek száma tavaly csaknem negyedével esett vissza.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!