2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:40

Külföld

Kétezernél több hondurasi migránst toloncolt vissza Mexikó

A mexikói hatóságok visszatoloncoltak Hondurasba 2303 migránst, aki az elmúlt tíz napban jutott be illegálisan az országba Guatemalán keresztül, hogy azután az Egyesült Államok felé menjen tovább - jelentették be kedden hivatalosan.

  • Kétezernél több hondurasi migránst toloncolt vissza Mexikó

A mexikói nemzeti gárda bérelt repülőgépeken 1064 embert szállított vissza Hondurasba, 1239-et pedig közúton. A mexikói hatóságok közölték, hogy a visszatoloncolás a hazai bevándorlási törvények és az emberi jogok maradéktalan tiszteletben tartásával történt.

2018 októbere óta több migránskaraván is elindult, hogy a nyomor és a bűnözés elől menekülve megpróbáljon bejutni az Egyesült Államokba. A legutóbbi ilyen karaván január közepén szerveződött, és noha a mexikói hatóságok nagy erőkkel megpróbálják megakadályozni, hogy a migránsok Guatemalán át bejussanak az országba, ez több ezer embernek sikerült. A legdélebbi mexikói államoknál azonban nem jutottak tovább. A legtöbbjüket elfogták.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök pénteken kijelentette: az új hondurasi karaván nem spontán módon szerveződött meg, hanem "bizonyos politikai célokat követő" hondurasi aktivisták húzódhatnak meg a háttérben. Obradort egyre több bírálat éri hazájában, amiért teljesíti Donald Trump amerikai elnök követelését, és sok ezernyi gárdistával feltartóztatja a jórészt hondurasi, kisebb részt más közép-amerikai országbeli migránsokat. A szigorú intézkedések miatt mintegy 70 százalékkal csökkent az Egyesült Államok határára érkezett menedékkérők száma az utóbbi hónapokban.

Az ENSZ különböző ügynökségeit azonban aggasztják a mexikói intézkedések. "Mexikónak jogában áll ellenőrizni a külföldiek beáramlását, de nem használhat túlzó erőszakot", és nem választhatja szét a családokat - közölték pénteken.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!