2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Két pokolgép robbant Bagdad síiták lakta részén

Autóba rejtett pokolgép robbant Bagdad keleti, zömmel síiták lakta részén. Többen meghaltak. A merényletért feltehetően az Iszlám Állam a felelős. Közben Barack Obama amerikai elnök engedélyezte, hogy az Egyesült Államok kémrepülőgépekkel és drónokkal felderítő repüléseket végezzen Szíria felett, előkészítendő az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni esetleges légicsapásokat.

Autóroncsok és törött üveg hever mindenfelé Bagdad egyik síita negyedében – két éjszakai robbanás nyomai. Többen meghaltak és megsebesültek. A halálos áldozatokat számát tizenegyre becsülik az iraki hatóságok. Az egyik bomba egy forgalmas utcán robbant, a másik pedig egy étteremben. Az Iszlám Állam az elmúlt időben több merényletet is magára vállalt Bagdadban. Legutóbb azt a hétfői támadást, amiben egy mecsetben kilenc ember vesztette életét és 21-en sérültek meg.

Egy az iraki védelmi minisztérium által nyilvánosságra hozott videofelvételen katonai helikopter menekít gyermekeket, asszonyokat és időseket egy északi-iraki városból, Amerliből, amit az Iszlám Állam ostromol. A terrorszervezet folyamatos támadás alatt tartja a 180 ezres várost, ám azt nem tudja bevenni. A környező 34 falvat már leigázták. A kimenekített embereket Bagdadba szállították az iraki katonák, ahol kórházban kezelik őket.

Libanont is elérték az ISIS támadásai. A Szíriával határos vidéken összecsapott a libanoni hadsereg és az ISIS. A hadsereggel vívott tűzpárbaj után a radikálisok elhagyták Arsal városát, ám magukkal vittek több mint 20 embert. „A fegyveresek megtámadtak. Biztonsági okokból a gyerekeimmel elmenekültünk. Amikor visszatértünk, szétbombázva találtuk a műhelyemet” – mondta egy autószerelő. Nem csak az üzletek, a lakóházak is megsérültek.

Az Iszlám Állam terroristái egy szíriai menekültek által lakott tábort is lőttek. „Kiszaladtunk a sátorból, amikor a rakéta eltalálta a helyet. Nem volt időnk összeszedni az értékeinket. Egy héttel később visszatértünk és a tábort leégve találtuk” – meséli egy szír menekült. Az ötnapos harcban 78 civil vesztette életét, köztük 16 libanoni polgár és 62 szír menekült.

Ausztrál intézkedések

Ausztráliában a kormány intézkedéseket vezetett be, hogy megakadályozza a fiatalok radikalizálódását, illetve azt, hogy elmenjenek harcolni Irakba vagy Szíriába az ISIS oldalán. Az ausztrál kormány adatai szerint 60 honfitársuk harcol az Iszlám Állam kötelékében.

„Ahogy a tévében és az újságok címlapjain láttuk, ez egy teljes vadsággal, középkori barbársággal és modern technológiával rendelkező mozgalom. Ennyire veszélyes és komoly ez a szervezet. Azok miatt az ausztrálok miatt, akik a tagságba tartoznak, ez már nem csak egy távoli ország problémája, hanem a miénk is” – közölte Tony Abbott miniszterelnök.

Az ausztrál kormány 85 millió dollárt, vagyis közel 21 milliárd forintot költ arra, hogy megóvja az ausztrál fiatalokat a szélsőséges csoportoktól. De az intézkedések között szerepel egy ellenőrző csoport megalakítása is a rendőrségen belül, ami a hazatérő külföldi harcosokat és környezetüket vizsgálja. Létrehoznak egy olyan szervezetet is, ami lenyomozza és eljárás alá vonja a külföldön harcolókat és támogatóikat, miközben az ausztrál rendőrség többletforrásokat kap majd a költségvetésből, hogy hatékonyabban reagálhasson a fenyegetésekre.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!