2024. 05. 31. Péntek Angéla, Petronella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Két kárpátaljai magyar iskolának szervez gyűjtést a Fidelitas

Két kárpátaljai település, Tiszasalamon és Mezőgecse magyar iskoláinak támogatására szervez adománygyűjtést a Fidelitas - jelentette be a szervezet elnöke pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

  • Két kárpátaljai magyar iskolának szervez gyűjtést a Fidelitas

Illés Boglárka kiemelte: a Fidelitas megalakulása óta - 24 éve - kiemelt figyelmet fordít a határon túli magyarokra. "Abban hiszünk, hogy minden magyar felelős minden magyarért, éljen bárhol a világon" - mondta.

Hangsúlyozta: adománygyűjtésük kedvezményezettjeit a helyi közösséggel egyeztetve választották ki, és hamarosan személyesen is egyeztetnek az iskolák vezetőivel. Hozzátette: elsődlegesen pénzügyi adományokat várnak, melyből tankönyveket, oktatási segédanyagokat, taneszközöket tudnak vásárolni a határon túli magyar iskolák diákjainak.

Mohácsy István, a Fidelitas nemzetpolitikai kabinetvezetője hozzátette: 2015 óta minden évben megszervezik adománygyűjtő akciójukat a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ifjúsági szervezetével közösen. Emlékeztetett: gyűjtöttek már kárpátaljai magyar iskola, nehéz sorsú árva gyermekek és egy születésétől kezdve mozgássérült, gondozása szoruló fiatal javára is.

Az idei jótékonysági akció részletei a www.karpataljaert.hu oldalon megtalálhatók - közölte.

A sajtótájékoztatón Illés Boglárka elfogadhatatlannak nevezte, hogy Cseh Katalin, a Momentum politikusa egy tévéinterjúban azért bírálta a magyar kormányt, mert Magyarország blokkolja Ukrajna csatlakozását a NATO-hoz addig, amíg az ukrán kormány nem biztosítja a kárpátaljai magyarság alapvető jogait. Ezért felszólította Cseh Katalint és a Momentumot, kérjenek bocsánatot a Kárpátalján élő magyar emberektől, és tartózkodjanak a magyarságot sértő kijelentésektől.

Hangsúlyozta: a Fidelitas kiáll a kárpátaljai magyarok mellett, akik számára az "Ukrajnában egymást váltó hatalmak" a legalapvetőbb európai értékekkel ellentétes módon olyan törvényeket hoztak, amelyek korlátozzák a Kárpátalján élő magyar kisebbséghez tartozók egyéni és közösségi szabadságjogait. Illés Boglárka szerint sorskérdésről van szó, arról, hogy a kárpátaljai magyarságot intézményesen az asszimiláció útjára akarják terelni, a magyar kormány viszont egy határozott és kemény eszközt vetett be ez ellen.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk - Lezajlott a tíz az egy ellen vita + videó

Vezércikk - Lezajlott a tíz az egy ellen vita + videó

Tizenegy EP-listát állító párt listavezetője vívott szópárbajt. Boros Bánk Levente, Szabó László és Fricz Tamás elemezték a vitán elhangzottakat. Valóban EP-vitát láttunk? Hiszen semmi más nem hangzott el, mint amit az elmúlt 14 évben hallottunk? Vajon, melyik ellenzéki politikus tudta bizonyítani, hogy jobban Orbán-ellenes, mint a másik?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!